Bu hafta yazıma tarzım olmayan bir başlıkla giriş yapıyorum...

Elimden geldiğince akademik bilgimin verdiği güçle dünya siyasetindeki gelişmeleri yorumlamaya çalışıyorum. Her zaman dediğim gibi yaşadığımız gezegende var olan devlet ilişkilerini, ülkemizin çıkarları konusunda halkı bilgilendirmek adına çok önemli bir bilim uluslararası ilişkiler.  Tabii bilmek isteyene...

Gazetemizin bana vermiş olduğu köşedeki yazılarımın linklerini sosyal medya hesaplarımda paylaşıyorum. Facebook'da bunlardan biri... Makalelerime yorumların çoğunu bu mecradan alıyorum. Bu nedenle seviyorum Facebook kullanıcılarını...Yaş ortalamasının yüksek olmasından dolayı, arka plana atılır buradaki paylaşımlara pek önem verilmez aslında...Ama dünya siyasetine ilgili çoğu kişi bu mecrada. 

Geçen haftalarda değerli bir okuyucum yorum yazmıştı.

"İyi güzel yazıyorsunuz da yazılarınız pek uzun ve benim okurken gözlerim yoruluyor." 

Haklısınız. Siz en azından okumayı deniyorsunuz, çabalıyorsunuz.  Bunun için teşekkür ederim.  

Şunu da anladım; bilgide insan boğuluyor. Bu bazen kafasındaki düşüncenin değişmesinden korktuğu için oluyor, bazen de alınmayalım ama okumayı sevmediği için...

Bundan sonra bilgi ve yorum ağırlıklı değil, daha çok merak bıraktıran, "Hanımefendi yazarımız ne demek istiyor" dedirten formatta yazılar yazmaya karar verdim.

Şimdi siz sevgili okurlarımızın anlayacağı ve zorlanmayacağı dilde tüm akademik bilgilerimi harmanlayarak yazıma devam ediyorum.  

"Papa'nın Irak Ziyareti"

Bu haftaki üzerine yorumlamalar ve öngörülerde bulunacağım konu "Papa'nın Irak Ziyareti"

Papa Francesco’nun Irak’a yaptığı ziyaretin siyasi amacını değerlendirebilmek için çok beklememize gerek kalmayacak. Papa dünyayı etkisine almış ölümcül salgın zamanında birlik mesajları vermek, IŞID saldırıları sonucu harap olmuş kiliseleri ziyaret etmek veya Iraklı Hristiyanlarla birlikte dua etmek için mi Irak’a gitti?

Uluslararası toplumun dikkatini çeken bu ziyarette Papa muhataplarının Şii Müslümanlar olduğunu vurguladı. Hristiyan dünyasına Sünnilerin terörle bağlantılı olduğunu, gerçek İslam dinini temsil edenlerin Şiiler olduğunun mesajını verdi. 

Barzani’nin ziyareti esnasında Papa'ya verdiği Irak, İran, Türkiye ve Suriye’den koparılan topraklardan oluşan haritanın ortasına Papa Françesko’nun başını yerleştirmesi de ayrı bir skandal...

PAPA Ortadoğu ile neden ilgilensin?

Dini hedeflerine bakarak bile bunu söylemek çok kolay..

Kutsal topraklar… Filistin.

Tanrı'nın da olmasını istediği gibi bir savaş toprağı değil, erdem ve kutsallık toprağı olan Filistin.

Hani şu İsrail’in göz diktiği...

Yani refah için barış; Filistin ve İsrail halkının yaşamlarını iyileştirme vizyon çalışması. Neydi bunlar? İbrahim Anlaşması, Yüzyılın Anlaşması.

Papa'nın ziyareti , İsrail ile Körfez Ülkeleri ve Müslüman Arap ülkelerin yaptığı anlaşmaların dini yapılanması…

Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Ülkeleri için  islamofobi algısının Şii Müslümanlar adına değiştirilme çağrısı...

Parçalanmaya hazır Irak’ın sinyalini erken alanların gerçekleştirdiği bu ziyaret; Irak’ı İran tehdidinden uzaklaştırmak ve Irak’ın bu dini,siyasi yapısını hedeflerine giden yolda ana unsur olarak yapılandırma amacını taşıyor.

Irak’ın kaybolan imajının arttığını ve ekonomik açıdan rahatladığını da göreceğiz önümüzdeki günlerde...

"Müslüman ve Arap Ülkeleri" için yeni bir evrenin başladığı müjdelendi Papa tarafından. Ortadoğu'nun "Anahtarlık Süsü" olduğu da yine kanıtlandı.

Ah yazacak çok şey var. Ama şimdilik yeterli sanırım.

Sahi şimdi ne demek istedi bu hanımefendi?