TEKİRDAĞ

Şarköy ilçesinde üretilen zeytinin rekoltesinde "zeytin sineğinin" verdiği zarar nedeniyle geçen yıla göre yüzde 50 düşüş yaşandı.

Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, AA muhabirine yaptığı açıklamada,Tekirdağ'da yaklaşık 40 bin dekar zeytin alanı olduğunu, çoğunlukla Şarköy'de zeytin üreticiliği yapıldığını söyledi.

Şarköy'de üretime büyük zarar veren zeytin sineği ile mücadele çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Sarıkoca, "Bu problemi gördükten sonra 2015 yılında Şarköy ilçe müdürlüğümüzde bir zeytin ekibi oluşturduk. Sinek ve güve zararlılarına karşı 19 farklı bölgeye erken uyarı sistemi kurduk. Çiftçilere bilgilendirme seminerleri düzenledik" dedi.

Uyarı sistemleri ile zararlıların popülasyonunu takip ederek zamanında ve doğru ilaçlama için çiftçilere anlık mesaj hizmeti verdiklerini ifade eden Sarıkoca, şöyle konuştu:

"Uyarı sistemlerini sürekli kontrol ederek, sinek ve güvelere karşı doğru zamanda ve doğru ilacın kullanılması için çiftçilerimize anlık mesaj attık. Çiftçilerimiz de geçen yıl bizim uyarılarımızı dikkate alarak mücadele ettiler ve güzel verim oldu zeytinde. Ancak bu yıl öncelikle çok kurak geçti, yağışlar yetersizdi. Zeytin sineğine karşı ilk ilaçlama zamanı arife gününe denk gelmesi nedeniyle birçok çiftçi ilaçlamayı geciktirdi.

Zeytin üreticisi Ahmet Safberrak da 2 bin zeytin ağacının olduğunu, geçen yıla göre verimin yarı yarıya düştüğünü söyledi.

Bu yılki zeytin hasadını yaptıklarını ancak kurak ve zeytin sineği nedeniyle zararda olduklarını belirten Safberrak, "Sofralık zeytine çok büyük bir zararı var, çünkü özellikle sinek iri olan bir zeytine zarar verdiği için, sofralık ürün yani para yapacak mal kalitesiz hale geliyor. Kalitesiz hale geldiği zaman da insanların para kazanması, zeytinin para yapması otomatik olarak düşüyor. Para yapmıyor ve yağlık oluyor. Yağlık zeytin de ucuz olduğu için kimse para kazanamıyor." diye konuştu.