Her zaman stabil olmuyor hayatımız. Sürekli dış çevre tarafından uyarılıyoruz çeşitli nedenlerle. Yaşadığımız sömürülerimiz de bunlardan sadece biri oluyor.

Duygusal sömürülerle çok karşılaşmışızdır. Kimi de durumu lehine çevirmek için özellikle duygusal sömürüde bulunabiliyor. Çok acil ve önemli değilken bile yardım çağırısında bulunmak mesela karşılaştığımız durumlardan. Karşısındakini bu çağrıya karşılık vermesi için mecbur bırakmaktan başka bir şey değil bu durum. 

Bir başka sömürü alanı da iyi niyet olsa gerek. Her zaman suiistimale açık ve sömürülen bir duygudur iyi niyet. Siz saf duygularınızla yaklaşırsınız ama karşınızdaki bunu lehine kullanır ve bazen de kötü yönde kullanır ve sizin ruhunuz bile duymamış olabilir. Örneklemeye gerek kalmaksızın herkesin yaşadığı bir durum diye düşünmek mümkün. 

Bazen de sizin maddi manevi yıpranmanıza neden olacak sömürüler olmakta. “Arizona kertenkelesinin avına yaklaşması…” tabiri ile açıklamaya çalıştığımız sömürülerdir. İnsanlar birbirilerini çıkış yolu olarak veya finansör olarak görebilmekte ki çok tehlikeli bir durum. 

Bazen de hiçbir neden yokken kendinizi kötü hissetmenize sebep olan insanlarla karşılaşırsınız. Sürekli ne kadar başarısız ve beceriksiz olduğunuzu vurgulamaya çalışıp sizi en dibe çekmeye çalışırlar ki aslında insanlar tarafından sizi ön plana çıkaran bir başarınız vardır. İnsanlar birbirini yüceltmeyi öğrenemedikleri için sizin onlardan yüksekte veya daha başarılı olmanızı kabul edemezler ve sizi de aşağı doğru çekmekle mükellef kılarlar kendilerini. Bu da bir sömürüdür açıkçası.

Aslına bakılacak olunursa çevresel etmen olarak sizi eksiltecek ve başarınızı engelleyecek her şeyi sömürü olarak saymak mümkün. İçinizdeki iyilik sevdalısını harekete geçirip bir şeyler elde etmek isteyen yani sadece kendi çıkarını düşünen çevresel potansiyelin her girişimini sömürü olarak anlamak mümkün. 

Ortada bir hipotez varsa illa ki bir anti hipotezi olur. O yüzdendir ki insanlar gelebilecek sömürülere karşı kendilerini korumak durumundadır. Bunun içinde sömürü savar yapacak değiliz. Tabi ki bir hipotezde bizim ortaya koymamız gerekir. Mesela her duygu sömürüsüne aldanmamak ve altındaki nedeni araştırmak, her yardım çağrısının aslını öğrenmeye çalışmak, her içsel tehdidi ve sömürüyü önce kendi içimizde değerlendirmek gibi savunma stratejileri oluşturulabilir. 

İnsanın insana tabi ki gereksinimi var ama bunun sömürülmeden olması gerekli. Yani insanlar sizin yanınızda çıkarsız, nedensiz değil güzel bir bağları olduğu için yer almalı. 

O yüzdendir ki sömürüsüz güzel bağlarla bağlanmak lazım!

Mavinin Fecri ve Mihrinin Hicranı Yazarı

Yazar ve Şair Betül FIRAT

@paradoks.okur.yaza