ÇANAKKALE - AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl 18 Mart'ta düzenlenen törenle temeli atılan 1915 Çanakkale Köprüsünün inşaatında çalışmaların aralıksız sürdüğünü söyledi.


Turan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün hem bölge hem de ülke ekonomisi, turizmi açısından büyük faydalar sağlayacağını dile getirdi. Turan, köprünün, bölgenin ayağa kalkmasını sağlayacak çok önemli bir yatırım olduğunu vurguladı.


İki kıtanın ulaşımının zaman zaman özellikle hava şartları nedeniyle sorunlu hale gelebildiğini ifade eden Turan, "Bu nedenle de tarımımız, turizmimiz, sanayimiz bundan etkilenirdi. İstiyoruz ki köprümüz bir an önce bitsin ve buradaki tarıma, turizme ve sanayiye önemli bir katkı sağlasın." dedi.


Turan, Çanakkale'deki yatırımları yakından takip ettiklerini, köprünün en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu belirterek, şöyle devam etti:


"Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla beraber yatırımları takip ediyoruz, devam ettiriyoruz. Bugün köprüde gelinen noktada harika bir mühendislik örneği var. Dünyanın en uzun ayak aralığı olan bir köprüden bahsediyoruz ama bununla beraber konuyla ilgili mühendislik çalışmaları, rüzgar testleri yapılırken, rüzgara karşı tedbir için iki tabyalı planlanırken bir de simgesel bir çalışma yapıldı köprü için."




"Örnek bir köprüden bahsediyoruz"


1915 Çanakkale Köprüsü'nün sıradan bir köprü olmadığını, "Çanakkale ruhuna" yakışır simgeler taşıyacağını anlatan Turan, şunları söyledi:


"Bu çok estetik bir mühendislik çalışması haline geldi. Örneğin köprümüz klasik köprü rengi olan gri beton rengi değil, kırmızı-beyaz renk ile Türk bayrağını temsil edecek. İki ayak aralığı 2023 metre olarak Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına atıfta bulunmuş olacak. Bunların da ötesinde köprünün üst bağlantı noktaları, Seyit Onbaşı'nın hatırasını yaşatmak için top mermilerini anlatan figürleri taşıyacak. Hem mühendislik hem simgesel olarak çok örnek bir köprüden, çok şık bir köprüden bahsediyoruz. Bu köprü, Türkiye'nin de dünyanın da en iyi ve en estetik, en güvenlikli köprülerinden birisi olacak. 1915 Çanakkale Köprüsü simgelerin köprüsü olacak."



1915 Çanakkale Köprüsü


Tamamlandığında dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü unvanına sahip olacak "1915 Çanakkale Köprüsü" tasarımındaki inceliklerle de dünyada bir ilk olacak.


Köprünün kule bağlantıları ve bağlantı unsurları Türk bayrağının renkleri olan kırmızı ve beyaza boyanacak.


Her iki yakada 333 metre yüksekliğindeki kulelerin üst kısmı ise Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşları sırasında namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde yapılacak.


Lapseki'nin Şekerkaya mevkisi ile Avrupa tarafındaki Gelibolu'nun Sütlüce mevkisi arasına inşa edilecek köprü, Çanakkale Boğazı'nın ilk asma köprüsü olarak hizmet verecek.

Editör: TE Bilisim