Başbakan Davutoğlu, "Terörün dini, ırkı ve coğrafyası yoktur. Dini istismar eden terör ideolojisinin, ırk ve etnik kökeni istismar eden ideolojiden farkı yoktur" dedi.


NEW YORK

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliğinde yapılan "DAEŞ ve Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadele Liderler Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 1970'lerin başından bu yana terörle mücadele ettiğini söyledi.

Terörün gayri meşru siyasetin çirkin bir aracı olduğunu ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin bu yıl farklı aşırılıkçı ideolojileri olan terör örgütleri DAEŞ, PKK ve DHKP-C'nin hedefinde bulunduğunu kaydetti.

PKK ve DAEŞ saldırılarının bölgedeki terör tehdidini ikiye katladığını vurgulayan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Terörün dini, ırkı ve coğrafyası yoktur. Dini istismar eden terör ideolojisinin, ırk ve etnik kökeni istismar eden ideolojiden farkı yoktur. PKK, DEAŞ ve diğer terör örgütleri arasında fark yoktur. Bizim dostlarımız ve ortaklarımız bu konuda ihtiyatlı olmalılar. Bir teröristin diğer bir teröristle savaşması onu meşru kılmaz. Ortaklarımız ve dostlarımızın, Türkiye'nin her türlü teröre karşı mücadelesine destek vermesini istiyoruz."

HDP'nin sandıklarla ilgili açıklaması

Davutoğlu, BM'de "Gül Bahçesi" olarak adlandırılan alanda, Türk basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

HDP'nin "sandıklar taşınırsa seçim boykotunu tartışabiliriz" şeklindeki açıklamasını Davutoğlu, "Açıklama, aslında sandıklar konusunda duydukları güvensizliğin ifadesidir. YSK, Türkiye'de bağımsız bir kurum olarak Türkiye'deki seçim güvenliği bağlamında eğer bunu gerekli görüyorsa herkesin buna saygı duyması lazım" sözleriyle değerlendirdi.

CHP'nin gönderdiği mektup

Bir basın mensubunun, "CHP size seçim kampanyalarının centilmence geçmesi için bir mektup yazmış" sözleri üzerine Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Seçimlerde karşılıklı siyasi nezaket içerisinde davranma noktasında yapmış olduğum çağrıya cevabi mahiyette olumlu bir cevap niteliği taşıması açısından olumlu olduğu kanaatindeyim, güzel bir gelişmedir.

Ben her vesileyle teröre karşı mücadele başta olmak üzere siyasi partilerin ortak bir tutumda buluşmasına önem veriyorum. Zaten kendi teklifimiz, davetimiz olduğu için olumlu şekilde yaklaşırız. Ama önemli olan MHP ve HDP'nin de buna olumlu tavır sergilemesi..."

Başbakan Davutoğlu, zirvenin ardından İngiltere Başbakanı David Cameron, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Norveç Başbakanı Erna Solberg ile görüştü

Davutoğlu ile Çipras'ın görüşmesinde, Suriyeli sığınmacıların yaşadıkları dramın önlenmesi için iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi kararlaştırıldı.
Editör: TE Bilisim