İSTANBUL - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Sağlık Bakanlığı'nın destek verdiği hayvan kaynaklı kemik grefti (kemik tozu) üretiminde tüm aşamalar tamamlandı, seri üretime geçilecek.


DTİ İmplant Genel Müdürü Talat Buğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kemik tozunun, cerrahi işlemlerde kemik yetersizliği olan bölgelerde kullanıldığını anlattı.


Kemik tozunun özellikle diş hekimliği, ortopedi-travmatoloji, plastik cerrahi, beyin ve omurilik cerrahisi gibi branşlarda kullanıldığını dile getiren Buğur, "Diş hekimliğinin kemik tozu kullanımı, tüm bu branşlar içinde yüzde 5 civarında. Mesela bir ortopedi cerrahisinde 50 cc ürün kullanılıyor, diş hekimliğinde ise 50 cc'yi 50 hastada kullandığınız için daha yaygın ve getirisi daha fazla." diye konuştu.


Buğur, Türkiye'nin cari açığının azaltılmasına destek olmak için implant projesini başlattıklarını ifade ederek, TÜBİTAK'tan 300 bin lira hibe, Ar-Ge testleri için de 6,5 milyon lira destek aldıklarını söyledi.


TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin'in kemik tozu üretiminin Türkiye'de olmadığını, firma olarak bu işi kendilerinden beklediklerini söylemesi üzerine araştırmaya başladığını anlatan Buğur, şöyle devam etti:


"Biz de ülkemiz ve İslam alemine katkıda bulunmak istedik. Bu işin çok zor olduğu ortaya çıktı. Bu ürünü üretmek kadar CE sertifikasyonu çok zor bir süreç. Türkiye'de hiçbir kuruluş CE sertifikası veremiyor. Avrupa'da da bunu 4 firma veriyor. Uluslararası konsorsiyum kurduk. Türkiye, Almanya, Hollanda, Fransa ve İsviçre'nin ortak bir projesi. Yüzde 87 ile hakim ortak Türkiye olarak biziz. Uluslararası konsorsiyumla bu ürünün üretilmesini ve CE sürecini çözmüş olduk. Kemik tozunu artık üretim safhasına getirdik. Yaklaşık 1 yıl sonra seri üretime geçiyoruz. Bir yıl sonra helal kemik tozunu, Türkiye ve tüm İslam alemine sunmuş olacağız."


Kemik tozu üretiminin kriterlere uygun olması gerektiğini belirten Talat Buğur, "İnsan vücuduna hayvan dokusu implante ediyorsunuz. Biz dünyada olmayan bir teknoloji geliştirdik. Kemikte istenmeyen dokuları karbondioksit teknolojisiyle ayırıyoruz." dedi.


Buğur, kemik tozunun Türkiye'de üretilmesinin ülke ekonomisine katkısının yanında manevi boyutunun da olduğunu vurgulayarak, "Nüfusunun yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkeyiz. Bilimsel anlamda yapılan çalışmalarla kemik tozunu dana kaynaklı üretiyoruz. Bu işi, bilim ve maneviyatın birleşmesi olarak görüyorum." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim