ANKARA

Polis tarafından silah ve mühimmat kaçakçılığına yönelik son 5 yılda düzenlenen operasyonlarda, en çok kaçak silah Marmara Bölgesi'nde ele geçirildi.

AA muhabirinin Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı verilerinden derlediği bilgiye göre, silah ve mühimmat kaçakçılığına yönelik ülke genelinde 2010 yılında 149, 2011'de 229, 2012'de 205, 2013'te 266, 2014'te de 137 operasyon düzenlendi.

Yurt genelinde gerçekleştirilen operasyonlarda toplam 3 bin 339 kaçak silah ele geçirilirken, 3 bin 652 kişi gözaltına alındı.

Kaçak silahlar Marmara'da piyasaya sürülmeye çalışılıyor

Silah kaçakçıları tarafından Türkiye'ye farklı yöntemlerle sokulan kaçak silah ve mühimmat, daha çok Marmara Bölgesi'nde piyasaya sürülmeye çalışılıyor.Polis tarafından 2010-2015 yılları arasında düzenlenen operasyonlarda en çok kaçak silah Marmara Bölgesi'nde ele geçirildi.

Polis sorumluluk alanında en çok kaçak silah yakalanan bölgeler, Marmara'nın ardından sırasıyla Ege, Güney Doğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgeleri oldu.

İl bazında ise geçen yıl en çok silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonları, Mardin, İstanbul, Şanlıurfa, Adana ve İzmir, Tekirdağ, Kocaeli, Diyarbakır, Giresun ve Ağrı, Gaziantep, Denizli, Eskişehir, Kayseri, Şırnak, Samsun, Rize, Muş, Bursa ve Batman'da yapıldı.

Kaçak fabrikasyon tabanca oranında artış

Türkiye'de, 2014 yılına kadar ele geçirilen kaçak tabancaların yüzde 65'i fabrikasyon, geri kalanı el yapımı ve kurusıkıdan çevrilme iken, son bir yılda ele geçirilen kaçak fabrikasyon tabanca oranı yüzde 94'e ulaştı.

Bu durumun, iç savaşın yaşandığı Suriye'de fabrikasyon silahlara erişimin kolaylaşmasından kaynaklandığı belirtiliyor.
Editör: TE Bilisim