MEKKE

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Mescid-i Haram'da meydana gelen vinç kazasında hayatını kaybedenlerin yakınları ve kazada yaralananlarla bir araya geldi.

Görmez, Hac İdare Merkezi'ndeki programda, vinç kazasında hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifa diledi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş'in dua yaptırdığı programda Görmez, hacıların Allah'ın misafiri olduğunu belirterek, "Allah onları evine davet etti ve burada kendisine aldı. Biz böyle bakmalıyız. Biz hep hayırlı ölüm isteriz. Kabetullah'ın yanı başında ruhlarını teslim ettiler" diye konuştu.

Gazetecilerle sohbet ettiler

Görmez, daha sonra basın merkezinde gazetecilerle bir araya geldi.

Hac ibadeti hakkında bilgi veren Görmez, "İnsanı dönüştürecek bir ibadet. Zihni ve kalbi dönüştüren boyutu var" dedi.

Hac ibadetinin iç içe geçmiş 6 yolculuk olduğunu anlatan Görmez, şunları söyledi:

"Birinci yolculuk insanın özüne ve kalbine yolculuktur. İkinci yolculuk ahirete yolculuktur. İhram kefen, Arafat mahşer olur. Üçüncü yolculuk tarihe yolculuktur. Kabe'nin müthiş bir tarihi boyutu var. En büyük talihsizliğimiz tarihsizliği oluyor. O tarihi canlı bırakabilseydik bugünkü nesillere daha güzel yaşatabilirdik. Beşincisi kardeşliğimize yolculuktur. Dünyanın hiçbir medeniyetinde bu kadar farklı coğrafyalardan bu kadar farklı insanlar bir araya getiren ibadet yoktur. Bu ibadetin bir gayesi de kardeşliğimizi yaşatmaktır.

Hac ibadeti ayrıca Kabe'ye yolculuktur. Kabe'nin sahibine yolculuktur. Eve değil evin sahibine yolculuktur. Yedinci yolculuk ise ben onu espri olsun diye ekliyorum. Suudi Arabistan'a yolculuk. Allah böyle bir yolculuk yaptırmasın."