İSTANBUL

Mısır eski Uluslararası İşbirliği ve Planlama Bakanı Amr Derrac, İbrahim Mihlib hükümetinin istifa etmediğini, aksine istifa ettirildiğini belirterek, "Cumhurbaşkanı Sisi'nin kendisini görevden alma yetkisini elinde bulunduracağı için yeni parlamentodan" korktuğunu söyledi.

Darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminin bakanı olan Derrac, Mısır'da yaşanan siyasi gelişmelere ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mihlib'in istifa ettirildiğini savundu ve iddiasını "Mihlib, kabine değişikliği olacağı yönündeki iddiaları yalanladıktan birkaç saat sonra hükümetin istifasını sundu" şeklinde gerekçelendirdi.

Parlamento seçimlerinden birkaç hafta önce hükümetin istifasını sunmasını, Mısır yönetiminin yaşadığı kargaşa ve başarısızlık halinin bir delili olarak değerlendiren Derrac, devlet işlerine ve hükümetin istifa sebeplerine ilişkin bilgi edinilebilecek bir şeffaflığın olmadığını dile getirdi.

Derrac, "Mısır'daki mevcut yönetimin yaşadığı tedirginlik halini, zayıf ve yıpranmışlığını gösteren birçok belirti var. Bunlardan sonuncusu hükümetin istifasıydı. Bu zayıflık durumu, rejimi birçok krize maruz kalır hale getiriyor. Bu yüzden hükümetin istifası benim için şaşırtıcı olmadı" dedi.

Derrac, Ziraat Bakanı Salah Hilal'in yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alınmasına ilişkin olarak da "Hilal, gözaltına alınmadan birkaç gün önce yolsuzlukla ilgili açıklamalar yapacağını söylemişti" dedi. Derrac, şöyle devam etti:

"Ziraat bakanı yolsuzluğa mı karışmış yoksa yapılan yolsuzluğu kendisi mi açıklayacaktı? Söz konusu davaya, özellikle bakanların ve gazetecilerin karıştığı iddiaları gölgesinde bildikleri açığa çıkmaması için mi tutuklandı? Bunları kimse bilemez ancak yaşananlar rejimin büyük bir krizin içerisinde olduğunu gösteriyor."

"Sisi anayasayı değiştirmek isteyebilir"

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin anayasayı değiştirmek isteyebileceğini söyleyen Derrac, "Halihazırda yasama ve yürütme organları Sisi'nin elinde. Ancak mutlak lider olmak isteyen Sisi, Hüsnü Mübarek rejiminden sonra başka bir kanadın gelmesiyle kendi isteği dışında oluşturulacak parlamentodan korkuyor. Zira yeni kurulacak parlamento sahip olduğu yetkiyle cumhurbaşkanını görevden alabilir" ifadelerini kullandı.

"Hala Sisi'nin meşruiyetini tanımayan ülkeler var"

"Mursi'ye darbe yapmasının üzerinden 2 yıldan fazla süre geçmesine rağmen Sisi, istikrarı sağlayamadığı gibi güvenlik, ekonomi ve siyaset alanlarında hiçbir başarı elde edemedi" diyen Derrac, şunları dile getirdi:

"Sisi yönetimi, istikrarı sağlama konusunda başarısız oldu. Bu istikrarsızlık uluslararası ilişkiler alanında bile kendini gösterdi. Hala Sisi'nin askeri darbeyle geldiğini söyleyerek meşruiyetini tanımayan ülkeler var. Ekonomi alanında da hiçbir başarı kaydedilmedi. Bazı budalalara söyleyebileceği hayali başarılar dışında herhangi bir başarı yok. Aksine yüksek enflasyon oranı, bütçede açık, azalan nakit rezervleri var."

"Halkın demokratik seçimine darbe vuruldu"

Derrac, muhaliflerin durumu hakkında ise "1 milyon sene böyle kalsak da bu duruma teslim olmayacağız. Çünkü içinde bulunduğumuz felaket bir durum. Halkın demokratik seçimine darbe vuruldu" diye konuştu.

Mevcut darbe yönetiminin ülkeyi geri götürdüğünü ifade eden Derrac, "Mevcut askeri yönetim bizi uzun yıllar geriye götürüyor. Biz belli hedeflerimizin gerçekleşmesi için 25 Ocak 2011 devrimine katıldık. Mısır'ın daha iyi bir ülke olması konusunda ısrarcıyız" ifadesini kullandı.