ANKARA/BAĞDAT

Irak'ın başkenti Bağdat'ta alıkonulan Türk işçiler serbest bırakıldı. Eylül ayı başında çalıştıkları inşaat şantiyesinde alıkonulan 16 işçi, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliğine ait araçlarla bulundukları yerden alınıp elçilik binasına getirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı nezaretinde elçilik binasına gelen işçilerden ikisi ile telefonla görüşüp geçmiş olsun dileklerini iletti.

Erdoğan'ın görüştüğü Büyükelçi Kaymakcı'yı tebrik ettiği öğrenildi.

'Sağlıkları yerinde'

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise konuya ilişkin, "Bir süredir Bağdat'ta alıkonulan 16 işçimizi az önce Bağdat Büyükelçimiz teslim aldı. Bazı işçilerimizle telefonda konuştum. Çok şükür sağlıkları yerinde. En kısa sürede memlekete dönmeleri için tüm hazırlıklar yapılıyor" dedi.

Davutoğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından, bu ayın başında Bağdat'ta alıkonulan Türk işçilerin durumlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Bir süredir Bağdat'ta alıkonulan 16 işçimizi az önce Bağdat Büyükelçimiz teslim aldı. Bazı işçilerimizle telefonda konuştum. Çok şükür sağlıkları yerinde. En kısa sürede memlekete dönmeleri için tüm hazırlıklar yapılıyor" paylaşımında bulunan Başbakan Davutoğlu, bu sürede işçiler için yoğun çaba gösteren "tüm Iraklı dostlara" kalpten teşekkür etti.

Davutoğlu, işçilerin yakınlarına da geçmiş olsun dileklerini ileterek, "Irak'ın yeniden imarı için bugüne kadar olduğu gibi hükümetimiz, şirketlerimiz ve insanımızla Irak'ın yanında olmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

"Türkiye elinden geleni yaptı ve muktedir oldu"

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devletin her düzeyinde vatandaşların serbest bırakılması için yoğun çaba sarf edildiğini belirterek, "Vatandaşlarımızın kaçırıldığı tarihten itibaren Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Dışişleri Bakanı ve vatandaşlarımızın geldiği şehirlerden bazı milletvekillerimiz, Dışişleri Bakanlığının değişik birimleri, İstihbarat Teşkilatımız gece gündüz çalıştı vatandaşlarımızın kurtarılması için her türlü girişimi her düzeyde yaptı" diye konuştu.

"Türkiye, hem bölgesinde hem kendi içinde barış ve huzur isteyen bir ülke" diyen Kaymakcı, "Türkiye, vatandaşların serbest bırakılması için elinden geleni yaptı ve buna muktedir oldu" ifadelerini kullandı.

Bağdat'ta temasta oldukları Iraklı tarafların da kendilerine yardımcı olduğunu aktaran Kaymakcı, "Başbakan Haydar el-İbadi, Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi, Bağdat Operasyonlar Komutanı Abdulemir Şammari, ülkenin en büyük Şii otoritesi Ayetullahuzma Ali Sistani, Sadr Akımı lideri Mukteda es-Sadr, Bedir Hareketi lideri Hadi Amiri ve Yüksek İslami Konsey Lideri Ammar el-Hekim'e" çabalarından ötürü teşekkür etti.

Kurtarma operasyonunda 2 Irak askeri hayatını kaybetti

Kaymakcı, Bağdat Operasyonları Komutanlığı tarafından işçilerin kurtarılması için başlatılan harekat sırasında 2 Irak askerinin şehit olduğunu ve onları rahmetle andığını belirtti.

Serbest bırakılanlar arasında yer alan Nurol İnşaat Şirketi'nin muhasebecisi Ahmet Olgun da hiçbir şekilde ümitsizliğe kapılmadıklarını belirtti. Olgun şunları kaydetti:

"2 Eylül gecesi kaçırıldık. Bugün devletimiz ve büyükelçiliğimizin çalışmaları sayesinde buradayız çok mutluyuz. Bizim için bayram bugün. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, devlet büyüklerimize, şirket yetkililerimize, emniyet güçlerimize ve Bağdat Büyükelçiliğimize teşekkür ediyoruz. Türkiye devleti bölünmez bir bütündür ve Ortadoğu'da çok güçlü bir devlettir. Vatanımızı çok seviyoruz. Hiçbir zaman korkmadık ve ümitsizliğe kapılmadık, bugünü bekledik."

Söz konusu şirkette mühendis olarak görev yapan Hasan Türkmen de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve diğer devlet yetkililerine teşekkür etti.