İSTANBUL

İstanbul polisi, DAEŞ'e uluslararası katılımı engellemek amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürürken, terör örgütü de sempatizanlarının yakalanmasını önlemek için değişik uğraşlar içine girdi.

Atatürk ve Sabiha Gökçen hava limanları ile Büyük İstanbul Otogarı'nda DAEŞ'e uluslararası katılımı engellemek için geçen yıl "mülakat odaları" kuran İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, örgüte katılımın yüksek olduğu Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, İngiltere, Amerika ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkeden İstanbul'a gelen 2 bin 500'ün üzerinde yolcuyu mülakata aldı.

Mülakata giren özel eğitimli ekipler, uzmanlarca önceden hazırlanmış 23 soru karşısında "DAEŞ'e katılacağını itiraf ettiği" öne sürülen 550'den fazla kişiyi tespit ederek, işlemlerin ardından ülkelerine iade etti.

Serbest bırakılanlardan bazıları ise şüpheli görülerek yurt içinde takibe alındı ve bu kişilerden de kimileri güney sınırından Suriye'ye geçmek üzereyken Türk istihbarat birimlerince yakalandı.

50 sayfalık kitapçık

DAEŞ, örgüte katılacakların Türk polisine yakalanmaması, gözaltına alınmaları durumunda ise görevlilerin elinden kurtulabilmesi amacıyla 50 sayfalık "Hijrah to the Islamic State" isimli kitapçığın İngilizce baskısını, dünyanın birçok ülkesinde yayımladı.

Kitapçıkta, Suriye'ye gitmek için yola çıkan kişilerin bu durumu ailesi dahil kimseye söylememesi gerektiği vurgulanarak, "İlk olarak güvenlik gerekçesiyle önce İspanya veya Yunanistan gibi bir ülkeye bilet alın ki rotanız şüphe uyandırmasın. Her ne kadar planlarınızda geri dönmek olmasa da dikkati çekmemek için biletinizi gidiş-dönüş alın" deniliyor.

Seyahat eden kişinin normal giyinmesi ve "dini bir görüntüsü" olmaması önerilen kitapçıkta, erkeklere sakallarını kesmeleri, kot pantolon giymeleri ve çantalarında bıçak, kamuflaj ve bot gibi şüphe uyandıracak askeri malzemeler bulundurmamaları, kadınlara ise peçelerini ya da başlarını açmaları hatta makyaj ve geçici dövme bile yaptırabilecekleri yönünde tavsiyeler yer alıyor.

"Yakalanmaya karşı önlemler"

"Türk polisi ve istihbaratının hiçbir şekilde dost olmadığı ve örgüte üye olduğundan şüphelendiği kişileri gözaltına almaya çalışacağı" belirtilerek, polise nasıl cevap verilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunulan kitapçıkta, şu bilgilere yer verildi:

"İstanbul polisinin son zamanlarda yaptığı yoğun denetimlerde, çok sayıda kardeşimiz gözaltına alınarak ülkesine iade edildi. İstanbul'daki hava limanlarının aksine Avrupa'dan direkt uçuş olan ve denetimlerin daha seyrek olduğu Ankara, Antalya ve İzmir havalimanlarını tercih edin. İlgi çekmemek için gruplar halinde gezmeyin. Birbirinizle yüz yüze görüşmekten kaçının, internet üzerinden iletişim kurun. Hava limanındayken şüpheli görünmeyin."