Sevgili dostlar özellikle Türkiye’nin Libya ile yaptığı Hidrokarbon anlaşması Doğu Akdeniz’de yankı uyandırmaya devam ederken, Yunan Basını ilginç bir iddiayı da gündemine taşıdı. Yunan basını, Suriye’nin KKTC ile MEB anlaşmasında fazladan denizalanı kazanacağını, dolayısıyla KKTC’yi tanıyacak öncelikli ülkeler arasında yer aldığını yazdı.

Bu husus çok önem arz etmektedir. Özellikle Türkiye, Libya ile yaptığı anlaşma gibi Suriye ile de Doğu Akdeniz’de bir anlaşmaya imza atarsa, büyük kazanımlar elde edebilir. Bu konuda çok geç olmadan bir an önce Suriye ile normalleşme adımlarını güçlü bir şekilde atıp, Suriye ile üst düzeyde görüşmelere başlamalıdır. Suriye ile bu tarz deniz yetki anlaşması kapsamında yapılacak bir hamle, iki taraf için de olumlu sonuçlar doğuracaktır. Magosa-Lazkiye hattı önemli...

Nitekim Yunan Basını tarafından Suriye’nin ortaya atılması aynı zamanda bir itiraf niteliği de taşımaktadır. Yunanlılar, Suriye’nin Rumlarla değil, Türklerle yapacağı deniz yetki alanı sınırlandırılma anlaşmasından daha fazla kazancı olduğunu görüyor. Söz konusu bölge, Doğu Akdeniz’in en önemli kaynaklarına ev sahipliği yapıyor. Kıbrıs, Lübnan, Suriye ve İsrail arasında kalan Levant Havzasında 3.45 Trilyon metreküp Doğalgaz ve 1.7 Milyar varil petrol bulunuyor. Bu rakamlar çok ama çok önemlidir. Türkiye ve Suriye bu anlamda çıkarları gereği bu tarz bir anlaşmaya imza atarsa, bu Doğu Akdeniz’deki dengeler açısından büyük değişimlere neden olabilir. Özellikle de Türkiye GKRY-Lübnan arasında yapılan Anlaşmaya da tepki göstermelidir. Türkiye’nin karşılıklı kıyılarının bulunduğu Lübnan ile KKTC kıyılarını esas alarak yapılan ve hem Türkiye’yi hem de KKTC’yi yok sayan bu anlaşmaya acilen tepki gösterilmelidir. Onlar bu adımları atarken, biz de Libya ile yaptığımız gibi Suriye ile de MEB anlaşmaları kapsamında yeni anlaşma yapmalıyız.

Suriye ile geç olmadan görüşmeler başlamalıdır. Sadece İstihbaratlar düzeyinde bu görüşmeler devam etmemelidir. En üst düzeyden de görüşmeler çok önemlidir. Mısır ile normalleşmeye geç kalındı ve sonuç ortada… Türkiye’nin, Libya ile yaptığı anlaşma sonrasında geçtiğimiz günlerde Mısır’dan Türkiye ile ilgili normalleşme görüşmelerini askıya aldığı açıklamaları geldi. Yunanistan’ın, Mısır’ı bu hususta ikna çabaları ve diplomasi trafiği şimdilik sonuç vermiş gibi... Türkiye ile Suriye görüşmesi pek çok açıdan hayati öneme sahip. Türkiye bölgesel merkezli Türk Dış Politikasını daha da etkinleştirmelidir.