Türkiye’nin yeniden şekillenen Ortadoğu siyasetinde uzun süredir kopma noktasına gelen ilişkiler normalleşme adımları ile bir düzene kavuşuyor. Önce Mısır sonra Birleşik Arap Emirlikleri daha sonra İsrail, Suudi Arabistan derken aylardır yazılarımda sürekli vurguladığım; Suriye ile yeni döneme giriş sinyallerini dün itibariyle nihayet Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öğrenmiş olduk. 

Şu an için resmi bir temas olmadığını ancak istihbaratlar arasında olan görüşmelerin tekrar başladığını belirten Çavuşoğlu, “Muhalefetle Suriye’deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı barış olmaz. Bağlantısızlar Toplantısı’nda, Belgrad’da ayaküstü diğer bakanlarla sohbet ederken Suriye Dışişleri Bakanıyla da ayaküstü kısa bir sohbetim oldu” dedi. 

Türkiye ile Suriye’nin geleceği açısından sevindirici bir haber. Özellikle senelerdir üzerimize yığılan; sosyokültürel kargaşa ve ekonomik yük bırakan sığınmacıları geri dönüşü açısından yapılması gereken adımlardan biri. 

Öncelikle bu adımla birlikte “rejim” deme alışkanlığı ile birlikte Esad’ı devirme hedefinin de rafa kalkacağını söyleyebiliriz. 

Tabii bu duruma gelmemizde en son gerçekleşen Astana formatındaki Türkiye-İran-Rusya zirvesinin ve Erdoğan’ın Soçi ziyaretinde Rus lideriyle gerçekleştiği görüşmenin etkileri olduğunu da söylemek yanlış olmaz sanırım.  

Ayrıca Soçi görüşmesinde Suriye’ye gerçekleşecek olası operasyon muhakkak ki konuşuldu. Hepimiz biliyoruz ki Suriye’ye gerçekleştirilecek olası operasyon için sürekli endişelerini dile getiren Rusya’dan ve ABD’den yeşil ışık almak gerekiyor.  

Hem Şam yönetimi hem de Türkiye için Suriye’nin kuzeyinde güçlenen ve önemli bir sorun haline gelen PKK ve PYD terör örgütleri iki komşu ülkenin de ortak düşmanıdır. Putin Suriye’deki gücünü ve bunun ile birlikte Akdeniz hedeflerini gerçekleştirebilmesi için Türkiye’nin olası operasyonuna karşı Suriye ile diyalog yolunu işaret ettiği anlaşılıyor. 

Zaten baştaki niyet ne olursa olsun Suriye’nin geleceğinin şekillenmesinde en ağırlıklı ve belirleyici rol oynayacak olan ülkeler yine Türkiye ve Rusya olacaktır. Bu sebeple Rus lideri ve yetkilerinin bu alandaki çalışmalarının uzun süredir var olduğunu söyleyebiliriz. 

Özetle; evet Suriye ile ivedilikle başlayacak olan normalleşme adımları sevindirici bir haber olacaktır. Ayrıca Türkiye-Suriye ilişkileri hakkında yazdığım yazılarda da belirttiğim gibi; Ortadoğu’da oluşacak yeni denge düzeni, ülkelerle normalleşen ilişkiler en önemli milli konumuz Doğu Akdeniz’de de bize avantaj sağlayacaktır. Önce Mısır daha sonra BAE ile normalleşen ilişkiler , İsrail ile de belirli bir seviyede devam etmeli ve sonraki adım Suriye olmalıdır. 

….................

Ek olarak; tam da bu satırları yazarken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Suriye ile ilgili açıklamalarını protesto eden bir grup Suriyeli muhalif, Azez'de Türk bayrağını yaktı.Kanı bozuk, kendi vatanına sahip olamayan, misafir tohumu, haramzade sürüler için ülkemizin yıllardır çektiği çilenin sonu... Elleriniz paramparça olsun!