ANKARA

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) tarafından hayata geçirilen "Suriyeli Yetim Çocukların Eğitimi Projesi" kapsamında Ankara'da eğitimini tamamlayan 110 Suriyeli öğrenci için düzenlenen mezuniyet programına katıldı.

Konuşmasında, göç ve hicretten sonra en zor işin sığınmacı çocukların geleceğe hazırlanması ve onların eğitimleri olduğunu dile getiren Görmez, çalışmaların küçük ev ziyaretleriyle başladığını söyledi.

Çadır kentlerde yaşananların bilindiğini ancak dışarıda yaşayanların daha zor durumda olduğunu vurgulayan Görmez, Suriye Alimler Birliği ile yapılan sözleşme kapsamında hazırlanan eğitim programını birlikte yürütmeye çalıştıklarını kaydetti.

30 bin Suriyeli çocuk Kur'an-ı Kerim öğrendi

"Bu müşterek program çerçevesinde Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Kilis'te çadır kentlerde 30 bin çocuğumuz Kur'an-ı Kerim'i öğrendi" diyen Görmez, içlerinden birçoğunun hafız olmaya çalıştığını belirtti.

Bütün sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunan Görmez, şöyle konuştu:

"Halkayı genişletelim. Sadece Ankara'da değil Türkiye'deki bütün sivil toplum örgütlerimizle dayanışma içerisinde, kamu kuruluşlarını da yanımıza alarak, AFAD ile de bu konuyu konuştum. Hiçbir Suriyeli çocuğumuz eğitimsiz kalmamalı. Bu çocuklarımızı geleceğe hazırlamalıyız. Kendi çocuklarımız nasıl Allah'ın emanetiyse bize, Suriye'den gelip ülkemize sığınan kardeşlerimizin çocukları da her birimize Allah'ın emanetidir. Bu emanetlere birlikte sahip çıkmalıyız. En güzel şekilde yetişmelerine katkıda bulunmalıyız. Hep birlikte işbirliği yaparak, Suriye'den gelip Türkiye'de bizlerle yaşayan kardeşlerimizin çocuklarından hiç birisinin eğitimsiz kalmaması için ortak çaba içerisinde olmak zorundayız."

"Asli vazifemize teşekkür yok"

Suriyelilerin sürekli kendilerine teşekkür ettiğine dikkati çeken Görmez, "Asli vazifemize teşekkür yok. Bu zaten mümin kardeşlerimiz olarak size karşı asli vazifemiz. Hem insani vazifemiz hem Rabbimizin bize yüklediği bir vazife" değerlendirmesinde bulundu.

KAGEM Müdürü Hicret Toprak da öğrencilere 8 ay eğitim verdiklerini belirterek, bunda sonra da 8 ayın meyvelerini kalıcı hale getirmek için çalışacaklarını söyledi.