Kilis Valiliği ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) kurulan sosyal tesislerde, el sanatı kurslarıyla meslek edinen ve el becerilerini geliştirebilme fırsatı bulabilen Suriyeli kadınlar, bu imkanlar sayesinde savaşın psikolojik izlerini de üzerilerinden atıyor. El sanatı kursunda Suriye'ye ve Türkiye'ye özgü işlemeler yapma fırsatı bulan kadınlar, boncuk işi kurdele, nakış yün işlemeler ve oda takımları yaparak gelin olacak kızların çeyizlerini süslüyor.

Türkiye'nin en küçük illeri arasında yer alan ve kendi nüfusundan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan Kilis'in Nobel Barış Ödülü'nü alabilmesi için kolları sıvayan Suriyeli kadınlar, kentin kendileri için gösterdiği fedakarlığı iğne iplikle ilmek ilmek nakışlarına işliyor.
"Sadece Nobel'i değil, birçok ödülü hak ediyor"

Gade Muhammed (37) de 4 yıl önce geldiğini Kilis'te kendilerine her türlü desteğin verildiğini belirtti.

Kilis'e geldiklerinde çok kötü bir durumda olduklarını anlatan Muhammed, "Uzun süre ruhsal çöküntü yaşadım. Burada sunulan hizmetler sayesinde, halıcılık gibi el sanatlarını öğrendim. Bu sayede hem ailemize maddi anlamda katkıda bulunduk hem de ruhen rahatlamam sağlandı. Kilis, bize kapılarını açtı, toprağına aldı, bizi barındırdı, sağlık konusunda ve birçok konuda her türlü yardımda bulundu. Kilis sadece Nobel Barış Ödülü'nü değil, birçok ödülü hak ediyor. Yaptığımız el işlemeleriyle Kilis'in yaptığı bu fedakarlığın göstergesi olsun istiyoruz." diye konuştu.
Editör: TE Bilisim