Son yıllarda yapılan araştırmalarda (2-6) yaş döneminde ve (7-12) yaş arası dönemde çocuklarda diş çürüğü görülme sıklığı %90’larda olduğu görülmüştür. Bu nedenle çocukların gelecekteki ağız ve diş sağlığının korunabilmesi için çocuk diş hekimliği koruyucu yöntemlerinin uygulanması büyük önem taşımaktadır.

Pedodontist Kimdir?

Pedodondist, çocuk diş hekimidir. Pedodontistler, diş hekimliği fakültelerinde 5 yıllık eğitimi aldıktan sonra, bu unvanı alabilmek için ayrı bir eğitimden geçmektedirler. Aldıkları eğitim ile, çocuklara tedavi sırasında gereken psikolojik desteği de vererek, diş doktoru fobisinin engellenmesinde, düzenli diş kontrollerinin yapılmasında ve çocukların sağlıklı dişlere sahip olmalarında büyük önem taşırlar.



Çocuk Diş Hekimliğinin Amaçları Nedir?

Çocuk diş hekimliğinin ilk amacı sağlıklı dişlere sahip, bir nesil yetiştirilmesini sağlamaktır. Çocuklarda olası diş sorunlarını tedavi etmek ve her şeyden önce ortaya çıkabilecek diş sorunlarının önüne geçmeyi hedeflemektedir.

Çocuklarda çürük risk değerlendirilmesi ve bununla ilgili önlemlerin alınması, yine bu bölümün amaçları arasındadır. Ağız bakım eğitiminin sağlanması, düzgün beslenme alışkanlıklarının edinilmesi, genetik ağız hastalıklarının tespiti ve tedavisi, çocuk diş hekimleri tarafından takip edilmektedir. Süt dişlerine uygulanan ve kalıcı dişlerin korunması amacını taşıyan fluor uygulamaları yapılır. Çocukların ağız gelişimi değerlendirilerek, ortaya çıkabilecek sorunlar için önlemler alınır.

Sağlıklı dişlerin, genel sağlık durumuna etkisinin büyüklüğü düşünüldüğünde, çocukların pedodontistlerle erken tanıştırılması, diş kontrollerinin bir alışkanlık haline getirilmesi, çocuğun ağız bakımı ve diş temizliği bakımından bilinçli yetiştirilmesi, büyük bir öneme sahiptir. Tüm bunların yanında, günümüzde hızla artan süt dişleri çürüklerinin takibi içinde, çocuk diş hekimliğinin önemi artmaktadır.

Pedodonti; diş sürme bozukluğunun önlenmesi, süt dişlerini çürükten korumak, süt dişi ve kalıcı dişlerin çürük tedavisi, erken diş çekimi nedeniyle oluşan boşlukların ileride dişin sıralanmasına zarar vermemesi için apareylerle korunması ve dişsiz doğan çocuklara çocuk protez yapılması gibi birçok uygulamayı içerir.



Kaynak: http://www.adadent.com.tr/cocugunuzun-dis-hekimiyle-ilk-tanismasi
Editör: TE Bilisim