Ev kuralları 1 Kurallar çocuğun üzerinde otorite kurmak için değildir. Kurallar evrenseldir. Çocuğu hayata hazırlamak, güvenliğin

Ev kuralları 1

Kurallar çocuğun üzerinde otorite kurmak için değildir. Kurallar evrenseldir. Çocuğu hayata hazırlamak, güvenliğini sağlamak, öfkesini yenmesini öğretebilmek için kurallar şarttır. Anne ve babaların iyi niyetlerinden elbette şüphe duymayız ama iyi ve ruh sağlığı güçlü, öfkesini kontrol edebilen çocuklar yetiştirmek günümüzde sadece iyi niyetle mümkün olmuyor. Çocuklarımızı güçlü ya da zayıf bir birey haline dönüştüren yine bizleriz. Biz ebeveynler genelde öfke geldiğinde bastırmaya ve yok etmeye çalışırız. Aslında öfke ile baş edebilmek onu sağlıklı hale getirebilmek bizim elimizde, ebeveyn olarak önce bizim kendi öfkemizle baş etmemiz gerekir. Öfkenin ve inatlaşmanın nasıl ortaya çıktığı, o durum da neler yapabileceğimizi bilmek çok önemlidir. Asya neredeyse her gün uykuya gitmemek için inatlaşıp huysuzlanır ve ağlardı. Taki bir saat kadar önceden evin bütün ışıklarını loş hale getirip uyku kitaplarını bir uyku rutini haline getirine kadar bu devam etti. Aslında yapmamız gereken çocuklarımızın hayatına kurallar getirmek eğer Asya için iyi niyet gösterip “tamam ne zaman istiyorsa o zaman uyusun” deseydim çözüm aramayı bıraksaydım hayatım daha çok zorlaşacaktı ama şimdi bir uyku rutinimiz var. Bur da asıl olan ikizlerde annenin sevgisinin, ilgisinin sürekli ikiye bölünmesi ve çocuğun ilgiye ve onaylanmaya doymayışıydı. Asya’nın onaylanma ihtiyacını gün içerisinde karşılayamamam onu hırçın ve öfkeli yapıyordu, bu uyku rutini onun manevi ihtiyacını karşılayıp sakinleştirdi.

Negatif disiplin kurallarından arındırılmış ev kuralları

Çocuk eğitiminde ve insan iletişimin en önemlisi kullandığımız dildir. Anne ve babanın kullandığı dil çocuğumuzun hayatla olan iletişimidir. Çocuklarımızı önemsiyorsak önce onlara olan yaklaşımınız ve kullandığınız dili gözden geçirmemiz gerekiyor. Kullandığımız dile dikkat ederek ev kurallarını bir liste yapın çocuğunuza sıklıkla davranışlarınızla bu kuralları anımsatın. 0-6 yaş arası beslenme, uyku ve oyun her çocuk için önemlidir. Beslenme ve uyku saatini bebeklik döneminden başlayarak bir rutin haline getirin.
Yemek saati: İştahsız çocukların ebeveynlerinden sıklıkla duyduğumuz en büyük sorundur. Yemek süresi 30 dakikadır. Bu sürede yemeğini yemeyen kişi bir sonraki öğüne kadar beklemelidir. Çocuğum aç kalmasın diye atıştırmalıklarla çocuğun iştahını kapatıp diğer öğünde yine yemeğini bitirmemesini sağlamış olacaksınız. Ara öğünlerin miktarı az olmalı ki çocuk yemek saatinde besin değeri yüksek olan yiyecekleri yiyebilsin. Aç olan çocuk yemeğini kendisi yiyecektir ve size bunu söyleyecektir. Çocuğunuzu yemek konusunda fazla zorlamamak en doğrusudur.
Uyku düzeni: Doğumla beraber bebeği kendi yatağında uyumaya alıştırabilirsiniz, fakat burada bilimsel gerçeklerden çok bebeğin anne karnındaki rahatlığı ve güveni, hangi durumda kaygısız, huzurla uykuya dalması önemlidir. Yeni doğan döneminde bebeğin anne sıcaklığına kokusuna sakinleşmek için ihtiyacı vardır. Ancak kullandığınız yöntem ilerleyen dönemlerde alışkanlık haline gelebilir. Bebeğinizi gözlemleyerek üçüncü aydan itibaren aşamalı olarak yatağında başlayan uykunun yatağında bitmesini sağlamalısınız. Bebeğin uyku rutini düzen ihtiyacının önemli aşamasıdır. Daha önceki yazımda uyku eğitimini detaylı olarak açıklamıştım.
Beslenme ve uyku düzeni belli zaman dilimlerinde olmalı. Örnek olarak ikizlerimin düzenini açıklayayım.
Sabah 8-8.30 arası uyanış ve kahvaltı zamanı, 10.00-10.30 ara öğün bu genelde meyve suyu ya da yemek istedikleri bir meyve olur, 12.30-13.00 öğle yemeği sonrasında öğle uykusu,16.00-16.30 atıştırmalık akşam yemeği ise babanın gelme saatine göre 18.30 ile 19.30 arası olabilir. Uyku zamanı 21.00-21.30. bu zaman dilimleri çocuğun gün içindeki ihtiyaçlarına göre ayarlanmalıdır.