İlk senesi oldukça sakin geçen insan yavrusu ikinci senede daha gelişmiş bir beyinle hareketlerin farklılaştığı gözlemlenir, hafızası gelişir, yar

İlk senesi oldukça sakin geçen insan yavrusu ikinci senede daha gelişmiş bir beyinle hareketlerin farklılaştığı gözlemlenir, hafızası gelişir, yargılamaya başlar, kendini ifade edebilir, oyunlar kurarak sosyalleşir. Bu gelişmeler sayesinde etrafındakileri sınayarak sınırlarını öğrenme çabasına girer. “HAYIR” evinizde arka plan müziği gibidir. “Hayır” kelimesi sıklıkla söylendiği için etkisini çabuk yitirir. Bu yüzden hayır kelimesine alternatif açık ve net cümleler üretmelisiniz. Kardeşini itme, prizle oynama, oradan uzak dur gibi. Hayır’ı azaltmanın en kolay yolu, neye hayır dediğinize bakın, örneğin çocuğunuz tehlikeli aletlerin olduğu bir çekmeceyle oynuyorsa o çekmeceyi boşaltmak gibi. Sizi yormaktan ve evi dağıtmaktan başka bir zararı yoksa kendine bırakın oynasın. Çocuğu disipline etmenin yolu limitler belirlemek ve anne babanın tutarlı olmasıdır. Birden fazla çocukla baş etmek bu dönemde oldukça zordur. 2 yaş krizini ikizlerimde doyasıya yaşadım. Isırma, itme, vurma, dışarı çıktığımızda hat safhaya gelen tutturmalar çok küçük olayların büyümesi, bunlar iki yaş sendromunun görünen yüzüydü. Çocuğun kendini kabullendirme çabası büyüdükçe işlerin değiştiğini gösteriyordu. Açıkçası pek gözümde büyütmemiştim okuduğum kaynaklarda “korkunç iki yaş” olarak kaleme alınmıştı. Benim tepkim ise “95 santim çocuk her tarafı sendrom olsa ne yazar”dı. Taki Aybilge’nin yere boylu boyunca uzanıp hiçbir kuvvetin onu oradan kaldıramadığı gibi kardeşini de bu krizin ortasına çekmeyi başardığında anladım başıma gelen şeyin ciddiyetini.. Kızlarımın itirazları sürekli itişmeleri günlük rutinimizin bir parçası haline geldi. Burada yapmanız gereken sihirli hareket şu olay büyümeden en yaratıcı halinizle dikkat dağıtmak, ikinci adımsa tutturulan şeyi ortadan kaldırmak bunu başarırsanız yükselmekte olan tansiyonu düşer ve sizde sinirlenmemiş olursunuz. Anlatma ve açıklama durumuna çocuk sakinleştikten bir iki saat sonra geçebilirsiniz.
Bu dönemde çocuklar her davranışı dener, siz mümkün olduğu kadar sakin ve güçlü evebeyn olmalısınız. Daha evvelde söylediğimiz gibi anne ve babanın tutarlı olmasıyla çocuğa limitler konulmalı ancak çocuk sınırları hemen öğrenemez bu nedenle çocuğun aynı davranışı defalarca yaptığı ve anne babayı usandırdığı zamanlar olacaktır. Çocuğun öğrenme sürecinde başarıları kadar yaptığı hatalarda vardır. Yaptığı hatanın sorumluluğunu bu dönemde almaya başlamalıdır. Özetle bu dönemde çocuğun hayatına artık kurallar girmiştir. Bu kuralları belirlerken çok detaycı ve anlaşılmaz olmamalısınız. Örneğin çocuğunuzu kucağınıza aldığınızda size vurdu “vurmak yok” diyerek elini aşağıya indirmelisiniz. Yaptığı hareketin şiddetinin bir önemi yok hafif de olsa yaptığı hataysa ona hatalı olduğunu söylemelisiniz. Hatalı olan davranışa karşı harekete geçmeniz öfkeye karşı her durumda çocuğa kararlılıkla bu mesajı vermeniz gerekir. Hatalı davranış ne ise sadece onu söylemelisiniz vurmak yok, ısırmak yok, itmek yok vs. Uzun kurulan cümleler çocuğun aklını karıştıracağı gibi hatalı davranışı öğrenmesine engel olacaktır. Doğumdan iki yaşa kadar geçen zamanda bebeğin öğreneceği çok şey vardır. 2 yaş sendromu geçen zamanın ve büyümenin getirdiği kabullendirme çabasıdır. Artık çocuğunuz benim isteklerim kararlarım var diyerek bağımsız bir birey olduğunun sinyallerini verir. Sizin bu sendromu atlatmanızın en iyi yolu çocuğunuzu iyi gözlemlemeniz, o yüzden bebeğinizin gelişen kişiliğine dikkat edin. İyi bir gözlem krizler gelmeden önce sebebi yok etmenizi sağlayacaktır.