İnsanız, beşeriyiz, şaşar beşeriz, kafamızda tüm olay ve oluşumların, yaklaşım ve hareketlerin alt, üst sınır çizgileri vardır, oluşturmuş, belirlemişizdir. Hayatlarımızı yaşarken beynimizde belirlediğimiz alt üst çizgilerden sapmalar yaşadığımızda, görüp şahit olduğumuzda tepkiler veririz. Tepki vermek, tepki göstermek tamamıyla insani bir eğilim, yaklaşımdır. Tepki vermek, tepki göstermek iyi de her birimiz farklı kültürlere haiz, farklı etkileşim, kişilik özelliklerine, duruşa sahibiz. Soyut yaklaşım şekillerini kategorize etmek, sıralandırarak belirli tanımlamaların dibine iliştirmek ne kadar doğrudur, muamma! Anonim olarak literatür de dolaşan bir tarifler dizisi, değerlendirme, yorumlama, açıklama var ki, şöyle;
        
Klasik tepki: "Sıraya geç kardeşim."
Neoklasik tepki: "Şeker kardeşiim sıraya geçiver."
Realist tepki: "Sıra var."
Sürrealist tepki: "Sallandıracaksın bunlardan ikisini Kızılay'da bak bir daha yapabiliyorlar mı?"
Romantik tepki: "Beyefendi galiba sırayı görmediniz."
Modern tepki: "Efendim insanımız eğitimsiz. Hâlbuki Avrupa da..."
Postmodern tepki: "Sırana geç lan ayı!"
Uzlaşımcı tepki: "Acelesi olmasa öne geçmezdi, üzmeyin garibi..."
Devrimci tepki: "Altyapı sorunları çözülmeden halkımız sıraya geçmez. Devrim olunca herkes hizaya gelecek."
Kaderci tepki: "İki dakika fazla beklesek kıyamet mi kopar? Kısmetse hepimizin işi görülür."
Felsefeci (septik kuşkucu) tepki: "Ön ve arka kavramları görecelidir. O tarafın ön taraf olduğuna kim karar verdi? Öne geçtiğini zanneden, aslında arkaya geçmiş olabilir."
Kantçı tepki: "Efendim, algılanmayan şeyler yok demektir. Bakmayın o tarafa, adam yok olur."
Kötümser varoluşçu tepki: "Herkes bir gün ölecek. Onurlu bir şekilde bekleyin. Bir gün o adam da ölecek."
İyimser varoluşcu tepki: "Sıkmayın canınızı, şu anın tadını çıkarmaya çalışın. Bakın ne güzel hayattasınız ve birileri önünüze geçebiliyor."
Hümanist tepki: "İnsanlık bir bütündür. Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için. Dolayısıyla birimiz öne geçince, aslında hepimiz öne geçmiş oluyoruz.
..
İnsan nasıl ve neden, niye tepki verir, neden tepki verir. Tepki vermek aksi giden, aksi olan her oluşuma, uygulamaya iyi ve güzel, doğru ve adaletli olması, insani ve etik olması, erdemli ve uygar olması, tepki vererek meseleye etkili olmak, kötünün iyi olmasını istemek, iyi ise daha olmasını dilemektir. Yukarıda ki sıralama içine kendinizi birebir yerleştiremedi iseniz de çok dert etmeyin, meseleye göre olaya göre insan değişkendir. Zarif, bilge, akılcı bir yaşamın idamesi için tepkilerimizi vermeye devam edeceğiz. Kötülerin iyi olması, yanlışların doğru olması, eğrilerin düz olması adına insan kimliğimizle tepkilerimizi göstererek dünyamızın daha yaşanabilir bir platform olması mücadelemizi sürdüreceğiz.