ANKARA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, "2017 Yılında Para ve Kur Politikası" konulu toplantıda yaptığı sunumda, "Yakın dönemde yaşanan döviz kuru hareketlerinin 2017 yılı birinci çeyreğinden itibaren enflasyon üzerinde etkili olacağını değerlendiriyoruz." diyerek, " Ancak bu etkinin büyüklüğü ve zamanlaması, iktisadi faaliyet, kur oynaklığı, beklentiler gibi birçok faktöre bağlı olarak şekillenecektir. Son dönemdeki döviz kuru gelişmeleri ve vergi ayarlamalarına rağmen gıda fiyatlarındaki olumlu görünüm ve iç talepteki ılımlı seyir nedeniyle yüzde 7,5 olan 2016 yıl sonu enflasyon tahminimizi korumaktayız." şeklinde konuştu.

Çetinkaya, yerel paranın değerinin korunması, ticari işlemlerde ana değişim aracı olarak kullanılması ve finansman kararlarında Türk lirasının esas alınmasının son derece önemli olduğunu belirterek, "Buradaki yaklaşımı (TL'ye destek çağrısı) Merkez Bankası olarak destekliyoruz. Merkez Bankasının temel amacı olan fiyat istikrarının sağlanması, Türk lirasının değerini ve kullanımını destekleyecek en büyük çaba." ifadelerini kullandı.
"Döviz kurunda yeni dengenin nerede oluşacağı henüz belli değil"

Döviz kurunda yeni dengenin nerede oluşacağının henüz belli olmadığını ve şokun bir bölümünün geri alınma olasılığının da olduğunu dile Getiren Çetinkaya, konuşmasına şöyle devam etti:

"Geçmiş yıllarda benzer dönemi farklı saiklerle yaşadık. Bu dönemlerde yüksek frekanslı tedbirler beklenmemesi gerekir. Gelişmeleri dikkatle değerlendirip şokların geçiciliği, kalıcılığı ve ana trendler üzerindeki etkilerini yorumladıktan sonra Merkez Bankası gerekirse tüm araçlarıyla adım atmaya devam eder. Önümüzdeki dönemde de döviz kuru gelişmelerine bakışımız bu çerçevede şekillenecektir."
"TCMB'nin nominal ya da reel herhangi bir kur hedefi bulunmamaktadır"

Bu arada, Merkez Bankasının "2017 Para ve Kur Politikası" metninde döviz kuruna ilişkin, "Uygulanmakta olan döviz kuru rejiminde TCMB'nin nominal ya da reel herhangi bir kur hedefi bulunmamaktadır. Bununla birlikte TCMB, finansal istikrara yönelik riskleri sınırlamak amacıyla Türk lirasının iktisadi temellerle uyumlu olmayan bir şekilde aşırı değerlenmesine veya aşırı değer kaybına karşı kayıtsız kalmamaktadır." ifadelerine yer verildi.

Metinde, "Altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılarak rezervlerimizin artırılması amacıyla, Türk lirası karşılığında bankalardan, yurt içi yerleşiklerden toplanacak işlenmiş veya hurda altından dönüştürülmüş standart altın alımına başlanacaktır." bilgisine yer verildi.
Editör: TE Bilisim