Turkish Coffee Lady Vakfı ve ATA-DC iş birliğinde "Anadolu’nun Türk Kahvesi Öyküleri” Belgeseli Gösterimi Qatar America'da gerçekleşti.

Türkiye'nin sekiz bölgesinden zengin sunum ve yöresel lezzetleri farklı hikayelerle anlatan "Anadolu’nun Türk Kahvesi Öyküleri" belgeseli 11. Türk Kültürü Mirası Ayı kapsamında 21 Ekim'de Qatar America'nın başkent Washington’daki kültür merkezinde gösterildi.


Washington Türk Amerikan Derneği (ATA-DC) ve Turkish Coffee Lady Vakfı ev sahipliğinde gösterilen belgesel Türk kahvesinin farklı kahve öğütme ve pişirme yöntemleri, kavurma teknikleri, özel sunumları ve kendine has ritüellerini Amerikalı kahve severler ile buluşturdu.

Türkiye'nin 'Microangelo'su Washington’da!


Mikro sanat ustası Hasan Kale’nin değerli katkılarıyla gerçekleşen ve bir gastro diplomasi girişimi olan belgesel aracılığıyla, tarihin ilk kahve pişirme yöntemi olan Türk kahvesinin dünyayı 500 yıl önce nasıl değiştirdiğini ve Anadolu’da yüzyıllardır yaşayan farklı kahve kültürlerinin birbirinden ilginç hikayelerini yabancı toplumlara aktarılması amaçlanıyor. Brokoli Yapım ve Karen Yapım iş birliğinde hayata geçirilen yapımın çekimleri, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Ege, Kapadokya, Safranbolu, İstanbul ve Ankara’da yapıldı. 


Mardin'de dibek, Şanlıurfa'da mırra, Gaziantep'te menengiç, Safranbolu’da safranlı, Nevşehir'de közde, Ankara'da kumda, İzmir'de damla sakızlı ve İstanbul'da geleneksel Türk kahvesi üzerine özel çekimler gerçekleştirildi. Belgeselde tarihsel bilgilere ek olarak, mikro sanat ustası Hasan Kale telve ile yaptığı sıra dışı çizimlerle kahveyi sanatla harmanlayarak Türk kahvesinin kültürel markalaşma sürecine önemli bir katkı sağlamayı hedefliyor.

Turkish Coffee Lady Amerika’da yılların markası


Turkish Coffee Lady Vakfı’nın kurucusu Gizem Şalcıgil White yıllardır Amerika’da Türk kahvesini tanıtıyor. “Anadolu’nun Türk Kahvesi Öyküleri” projesinde ise Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Arzum OKKA, Türk Hava Yolları, Kütahya Porselen, Washington Büyükelçiliği, New York Başkonsolosluğu, Los Angeles Başkonsolosluğu ve Türk Amerikan derneklerinin destekleriyle 2021 yılından beri Washington, New York City, Los Angeles, San Diego, North Carolina ve Kentucky bölgelerinde yapılan kültürel etkinlikler ve mikro sanat dehası Hasan Kale’nin canlı gösterileri kapsamında turnesine devam ediyor. Belgeselin bir sonraki gösterimi 23 Ekim Florida eyaletinin Ft. Lauderdale şehrinde gerçekleşti. 

Turkish Coffee Lady Vakfı ayrıca, 2020 ve 2021’de “Dünya Türk Kahvesi Günü”ne ilişkin bir beyanname Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser’dan almayı başardı.


Bowser, beyannamesinde 5 Aralık tarihini “Dünya Türk Kahvesi Kültürü Günü’ olarak belediyenin resmi kayıtlarına geçirdi. ABD başkentinin bu önemli girişimi, diğer eyaletlere ve başlıca şehirlere bir referans olma özelliği taşıyacak. Ayrıca, 2020 ve 2021'de New York’un ünlü Times Meydanı’ndaki bilboardlarda Türk kahvesini tanıtan reklam kampanyaları da yayınlandı.