İSTANBUL

2013 yılındaki düzenlemeyle yönetim kurulu üyeleri Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından atanmış şirketlerin iki mali yıl üst üste genel kurullarını toplayamaması durumunda SPK'nın, Yatırımcı Tanzim Merkezi yoluyla genel kurulu toplama yetkisi bulunuyor. SPK, en son 2013 ağustos ayında yönetim kuruluna iki üye atamıştı.

Turkcell Yönetim Kurulu kararı ile 26 Mart'ta yapılacağı açıklanan Olağan Genel Kurul'un, son 5 yılda olduğu gibi yine çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle gerçekleştirilememesi durumunda SPK'nın bu yetkiyi kullanması bekleniyor.

Turkcell'in yüzde 51'ine sahip olan Turkcell Holding'te payı bulunan Alfa ve Çukurova Grubu arasında dolaylı Turkcell pay sahipliği ile ilgili yıllardır devam eden uzlaşmazlık, şirketin genel kurulunun yapılmasını engelledi. Turkcell Holding'in temsilci seçerek genel kurula gönderememesi son 5 yıldır genel kurul için yeterli çoğunluğun sağlanamamasına neden oldu.

Geçen yıl, Turkcell'in hissedarları Çukurova Holding ile Alfa arasındaki davaya bakan İngiltere Yüksek Mahkemesi (Privy Council), kararında Çukurova Grubu'nun Turkcell'in Alfa Grubu'ndaki yüzde 13,76 hissesini geri alarak şirkette hissedar kalabilmesi için 1,6 milyar dolar ödemesine hükmetmişti.

Bu karar çerçevesinde, Çukurova Grubu, Alfa Grubu'na rehinli dolaylı Turkcell hisselerinin geri alımı için Ziraat Bankası ile kredi sözleşmesi imzalamış ve Alfa Grubu'na 1,6 milyar dolarlık borcunu ödemişti. Bu kredi karşılığında söz konusu yüzde 13,76'lık pay Ziraat Bankası'na teminat olarak verilmişti.

4,9 milyar liralık temettü dağıtımı ile ilgili "sermaye çıkışı" endişesi

Söz konusu davanın sonuçlanması ve ödemenin yapılmasının ardından şimdi gözler 26 Mart'ta yapılacak genel kurula çevrildi. Bununla birlikte hem Çukurova Grubu'ndan hem de Alfa Grubu'ndan şu ana kadar genel kurula Turkcell Holding'den temsilcinin seçilip seçilmediği ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

Üstelik Alfa Telecom Turkey, geçen hafta Ziraat Bankası'na ipotekli yüzde 13,76 oranındaki Turkcell İletişim hisselerini satın almak için 2,8 milyar dolarlık teklifte bulundu. Şimdi bu teklife Çukurova Grubu'nun vereceği yanıt bekleniyor.

Turkcell'de genel kurulla ilgili yatırımcıları ilgilendiren en önemli konuların başında ise temettü geliyor. Şirket 2010 yılından beri genel kurul yapılamadığı için temettü dağıtımına ilşikin herhangi bir karar alamadı.

Analistler yaptıkları hesaplamada 5 yıl için toplam 4,9 milyar liralık bir temettü dağıtılabileceğinin hesaplandığını, ancak gerek ortaklık yapısındaki, gerekse halka açık paylardaki yabancı ağırlığı nedeniyle bunun çok ciddi bir sermaye çıkışına neden olacağını ifade ediyor.

Söz konusu gelişmeler paralelinde şimdi genel kurulun 26 Mart'ta yapılıp yapılmayacağı merakla beklenirken genel kurulun yapılamaması durumunda SPK'nın atacağı adımlar yatırımcılar ve hissedarlar tarafından dikkatle takip edilecek.
Editör: TE Bilisim