Taşlar bloklar halinde çıkartılıyor!

Doğal taş ve mermerler devasa taş ocaklarında kesilerek veya diğer yollar ile temelinden ayrılarak 1.5m ve 2.5 gibi 6 m3 boyutlarında bloklar halinde çıkartılıyor. Bazı ocaklarda taş bloklar küçük çaplı patlayıcıların yardımı ile elde ediliyor.

Kanada doğal taş ihracatı

Kanada’da doğal taş kavramı boyutlu ve mimari taşları temsil etmektedir. Taş ocaklarından çıkarılan taşların bloklar halinde işlenmesini ifade etmektedir. Kanada ülkesi yıllık yaklaşık 29 milyar dolarlık yapı malzemesi ithalatı gerçekleştiriyor.

Bu rakamlar ile Kanada dünya genelinde 6. Sırada bulunuyor. Türkiye’de çıkarılan doğal taşların Kanada’ya ihracatında 2017 yılı itibari ile 30.9 milyon dolarlık bir ihracat geliri sağlanmıştır.

Türkiye mermer ve doğal taşta rekor kıracak düzeyde!

Türkiye’nin yaptığı doğaltaş ihracatında ilk sırayı 2021 yılının ilk ayları itibari ile 246 milyon dolarlık aslan payı ile Çin alıyor. İşlenmiş Türk doğaltaşında en yüksek talebi 135 milyon dolar ile Amerika Birleşik Devletleri yapmıştır. Türkiye 2020’nin 10 aylık bölümünde 1 milyar 424 milyon dolarlık doğaltaş ihracatı gerçekleştirmiştir.

Türk Mermerlerine dünya genelinde büyük ilgi!

Türk mermerlerinin dünya genelinde yoğun ilgi sahibi, Amerika Birleşik Devletleri devlet başkanlarının resmi ikameti olan Beyaz Saray’da Elazığ Vişnesi olarak nitelendirilen bordo renkli bir mermer kullanıldığına, John F. Kennedy havalimanında Ege mermerleri ile yapılmış bir apron olduğuna ve dünyada ünlü şarkıcı Rihanna’nın evinde Afyon mermerinden yekpare bir küvet olduğunu ve dünya çapında mermerleri ile Türkiye büyük bir potansiyeli elinde bulunduruyor.