Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, TÜİK verilerine göre geçen yıl 23 milyon 500 kullanıcının kütüphaneleri ziyaret ettiğini belirterek, "Bu rakam yanıltmamalı, bir kişi 20 kere ziyaret edebilir, yani bir işlem sayısı. Kayıtlı üye sayısına bakmalıyız, bu ise bir milyon 367 bin. Yani ülkemiz nüfusunun yaklaşık yüzde 2'si kütüphanelere üye." dedi.

Prof. Dr. Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de Milli Kütüphane ile halk, çocuk, üniversite ve okul kütüphaneleri olmak üzere beş ayrı kütüphane türü olduğuna işaret etti. Yılmaz, en yaygın kütüphanelerin halk kütüphanesi ve çocuk kütüphanesi olduğunu, en çok sorunun da halk kütüphanesi ile okul kütüphanesinde bulunduğunu vurguladı.

Halk kütüphanelerinde toplamda 18 milyon kitabın bulunduğunu, bu sayının çok az olduğuna değinen Yılmaz, "Türkiye'de bin 130 halk kütüphanesi var. 2015 yılı TÜİK verilerine göre, bir yılda 23 milyon 500 kullanıcı kütüphaneleri ziyaret etmiş görünüyor. Bu oranın da büyük çoğunluğunu üniversiteliler ve çocuklar oluşturuyor." diye konuştu.

"AB ülkelerinde üyelik oranı yüzde 35"

Halk kütüphaneleri için yüzde 2'lik üyelik oranının çok düşük olduğunu belirten Yılmaz, Avrupa Birliği ülkelerinin halk kütüphanelerinde bu oranın yüzde 35 seviyelerinde bulunduğuna dikkati çekti.