Sevgili dostlar 2023 yılında Türkiye ve Yunanistan arasında tarihi bir hesaplaşmanın olması kaçınılmaz bir durum… Özellikle de Mart ayında Yunanistan’ın Girit’in güneyinde karasularını 12 Mil’e çıkarma durumu çok ama çok önemlidir. Bu hamle Türkiye’nin Libya ile yaptığı karasuları anlaşmasını da bir nevi sabote etmektir. Aynı zamanda da ABD’ye güvenerek Türkiye’ye de açıkça bir meydan okumadır... Mart ayında büyük hesaplaşmaya dikkat etmeliyiz. Yunanistan bu hususta atacağı 12 Mil adımı için AB ve ABD’yi de bilgilendirmiş durumdadır. Türkiye’de Yunanistan’ın bu hamlesine karşı önlemlerini arttırmaktadır. Özellikle de Doğu Akdeniz’de oluşturacağımız yeni görev gücü ve KKTC’ye yeni İHA ve SİHA takviyeleri bizim için gayet önem arz etmektedir.

Yunan Pentapostagma gazetesi, askeri kaynaklarına dayandırdığı bir haber-analizde, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'i kontrol etmek amacıyla Kuzey Kıbrıs'ta yeni bir Özel Görev Gücü oluşturacağını iddia etti. Plan kapsamında Karpaz'da kurulacak deniz üssüne firkateynler, korvetler ve deniz uçaklarından oluşan ‘’Yüksek Hızlı Taarruz Grubu’’ konuşlandırılacağı; buna ek olarak da denizlerin ve hava sahasının gözetlenmesi için radarlar, sensörler, modern bilgi toplama araçları ve füze sistemleri kurulacağı belirtiliyor...

Bu bağlamda incelendiğinde: ‘’Marmaris'ten başlayıp İskenderun'da biten 'Türk gölü' mantığı pekişiyor.’’ Aynı zamanda bölgenin Bakü bağlantısı, doğal gaz geçişi ve Türkiye'nin Suriye'deki askeri tasarımları dikkate alındığında, Süveyş'ten İskenderun'a giden kanalı tüm gücüyle kontrol ediyor. Burası gelecekte Arap ülkelerinden gelen petrol ve doğal gaz boru hatlarının da çıkış güzergâhı olabilir. Suriye'de savaştan önce bu tür tasarımlar zaten vardı. Tartus'taki Rus Üssü'nün modernizasyonu düşünüldüğünde, Suriye kıyılarıyla ilgili stratejik bir hamle de teşkil ediyor...  Bir yanda Ege'ye, diğer yanda Suriye ve daha geniş bir Ortadoğu coğrafyasına etki eden Geçitkale Üssü ile bağlantılı olduğu için hava kontrolünü pekiştiriyor. Askeri kaynakların da belirttiği gibi  Geçitkale'deki üssü, Türkiye’nin de  uzun menzilli füzeleriyle süpersonik bir karakter kazanması gelecekte bizlere büyük olanaklar da sağlamaktadır.

Yunan Basınında yer alan bu Karpaz'da kurulacak Türk deniz üssünün bölgedeki enerji kaynakları ile doğrudan ilişkili olduğu kaydedilen önemli hususlardandır. “Türkiye'nin bu hamleleri İsrail ve Mısır'ın çıkarlarına aykırıdır. Çünkü Ankara 'Mavi Vatan' kavramı üzerinden tam egemenlik istiyor. Bölgesel güçler arasındaki rekabet yarışında Türkiye'nin güçlenmesi, hem Tel Aviv'de hem de Kahire'de endişelere neden oluyor.” İddialarında da bulunmaktadırlar. Tüm bu hususların ve atılan adımların önemi de bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Türkiye her ne olursa olsun Mavi Vatan kavramını her zaman diri tutmalıdır. Atılacak bu adımlar bizim için çok önem arz etmektedir. Yunanistan’ın gördüğü bu Amerikan rüyası, Türk tokadını yediği zaman kâbus olacaktır.

Ve son söz: ‘’Yunanistan; ABD için bir mayın eşşeği, Türkiye için ise bir sıçrama tahtası olacaktır.’’