BAYKONUR

Türkiye'nin uzaya gönderdiği 7. haberleşme uydusu Türksat 4B, Türkiye saatiyle 23.40'da Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden başarıyla gönderildi.

Türksat AŞ Genel Müdürü Ensar Gül ve çok sayıda bürokrat, uydunun gönderilişi Baykonur Uzay Üssü'nde düzenlenen törende izledi.

Türk mühendislerin de üretimine katıldığı Türksat 4B uydusu, gönderilişinden 5 dakika 47 saniye sonra kapsülden ayrılarak atmosferden çıktı.

İlk sinyal 9 saat sonra

Göndermeden 9 saat 13 dakika sonra ilk sinyalin alınması planlanan uydunun, istasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek.

Uydu, "50 derece doğu" boylamındaki yörüngesine yerleşerek, ticari faaliyetlerine başlayacak. Uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla performans testlerine tabi tutulacak.

Aralık ayında ticari faaliyetlerine başlaması planlanan 4B uydusunun operasyonel manevra ömrünün 30 yıldan fazla olması planlanıyor.


Türksat Genel Müdürü Ensar Gül: "Bu yaklaşık 9 saat 13 dakika sürecek. Daha sonra uydumuz kendi itki sistemiyle yörüngesine yerleşecek”

Türksat 4B Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden uzaya fırlatılan Türksat 4B uydusunu taşıyan roket, fırlatmadan 2 dakika sonra birinci kademeyi, 5 dakika 27 saniye sonra ikinci kademeyi, 9 dakika 41 saniye sonra ise üçüncü kademesini başarıyla bıraktı.

Baykonur Uzay Üssü'nde, güvenlik nedeniyle 12 kilometre uzaklıkta düzenlenen törenle uzaya gönderilen Türksat 4B uydusu, 15 saniye izlenebildi.

Fırlatmanın ardından AA muhabirine açıklama yapan Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, uydunun başarıyla fırlatıldığını belirterek, 4 kademeli roketin birinci, ikinci ve üçüncü kademenin başarıyla tamamlandığını söyledi.

Roketin dördüncü kademesinin uyduyu uzaya taşıdığını anlatan Gül, “Bu yaklaşık 9 saat 13 dakika sürecek. Daha sonra uydumuz kendi itki sistemiyle yörüngesine yerleşecek” diye konuştu.

- Roketin 3 kademesi görevini başarıyla tamamladı

Fırlatmadan 2 dakika sonra roketin birinci kademesini bırakan uyduyu taşıyan proton, ikinci kademeyi ise 5 dakika 27 saniye sonra başarıyla bıraktı.

9 dakika 41 saniye sonra roketin kapsülü başarıyla açıldı. Breeze-M modülü uyduyu, 9 saat 13 dakika uzayda taşımaya devam edecek.

TÜRKSAT 4B'nin yörüngeye yerleştirilmesinde Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada’daki uydu istasyonları kullanılacak.