ÜSKÜP

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, "Biz Türkiye'nin yaptığı her şey için, özellikle de NATO'da bizim sesimiz olduğu için müteşekkiriz" dedi.

İvanov, AA'ya verdiği demeçte, Türkiye ile Makedonya arasındaki ilişkileri, Makedonya'da, bölgede ve dünyadaki gelişmeleri değerlendirdi.

İvanov, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) önemli bir rolü bulunduğuna işaret ederek, TİKA'nın sadece Makedonya'daki Türk toplumunun değil, diğer toplumların da ihtiyacı olan konularda yardımcı olduğunu söyledi.

TİKA'nın uyguladığı projelerin Makedonya toplumlarının talepleri doğrultusunda çalıştığını gösterdiğini belirten İvanov, TİKA'nın iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağladığını vurguladı.

Makedonya'nın NATO üyeliği konusunda da Türkiye'nin elinden gelen tüm desteği verdiğini ve vermeye devam ettiğini aktaran İvanov, şunları söyledi:

"Türk ordusu, ordumuzun kadrosuna yönelik hizmet içi eğitimlerle NATO'ya uygun olmasını sağlıyor. Askeri teçhizat konusunda da Türkiye'den büyük destek görüyoruz ancak (Yunanistan'ı kastederek) NATO üyesi bir ülke, üyeliğini kötüye kullanarak bir diğer ülkenin üyeliğini engelliyorsa Türkiye daha ne yapabilir? Biz Türkiye'nin yaptığı her şey için, özellikle de NATO'da bizim sesimiz olduğu için müteşekkiriz. Ordumuz, NATO'nun tüm isteklerini yerine getirebilecek ve zorluklarla mücadele edebilecek durumda ancak üyeliğimiz halen askıda bekletiliyor."

Yunanistan ile Makedonya arasındaki "isim sorunu''

Yunanistan'da SYRİZA'nın iktidara gelmesinin ardından iki ülke arasındaki "isim sorunu"nun çözümüne dair henüz herhangi bir ilerleme olmadığını belirten İvanov, SYRİZA'nın siyaset sahnesine çıkmasının uzun vadede bu sorunun çözümüne katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Son dönemde Arnavutluk ve Kosovalı siyasilerin "Büyük Arnavutluk" söylemlerine de değinen İvanov, bölgede birçok eski sorunun yeniden gündeme geldiğini, bazı siyasilerin de bunu seçmen kazanmak adına kullandığını öne sürdü.

Makedonya'daki siyasi kriz

Ülkedeki iktidar ve muhalefet partileri arasındaki siyasi krizi de değerlendiren Cumhurbaşkanı İvanov, son dokuz seçimi kaybeden muhalefet kanadının, farklı yöntemler kullanarak seçmenleri etkilemek istediğini savundu.

İvanov, ülkedeki siyasi krize ilişkin şunları söyledi:

"Eğer halkın desteğini kazanmak istiyorsanız, onlara mevcut olandan daha iyisini sunmalısınız. Muhalefet ile ilgili krizde, yabancı faktörlerin etkisinin olup olmadığına yargı karar verecek. Aynısını 15 yıl önce de yaşamıştık. Aynı aktörler, aynı krizi yeniden yarattı. Ben daha önceki iki krizde liderleri bir araya toplayarak diyalog üzerinde çözüm bulunmasını sağlamıştım ancak bu kez muhalefet lideri Cumhurbaşkanlığı'na gelmek istemiyor. Ülkedeki kurumlarla iletişim halinde bile olmak istemiyor. Bu, olaylara gerçekçi bakmamanın sonucu. 24 yıllık tecrübelerimize göre demokrasi, demokrasi prensiplerine ve kurumlarına saygı duyularak gelişir. Demokrasilerde iktidarı halk verir ve yine halk alır. Bu da seçimlerle olur, protestolarla ya da saldırganlıkla değil."

Kaçak göçmenler sorunu

Kaçak göçmenlerin geldiği ülkelerdeki mevcut duruma neden olanların da sorumluluk üstlenmesi gerektiğini kaydeden İvanov, "Kaçak göçmenleri yakaladıktan sonra geldikleri yere geri göndermek çözüm değil. Oradaki evleri yıkılmış, hayatta kalmak için asgari ihtiyaçları dahi karşılayacak durumda değiller. Bu, başta BM olmak üzere, göçmenler ve mültecilerle ilgili tüm uluslararası kurumların da sorunu" ifadesini kullandı.