Kopenhag Sağlık Müzesinde 40 yıl ambulans uçak olarak kullanılıp, emekli olmuş bir uçağın altındaki küçük yazı yer alır. Burada, “Bu ambulans uçağı, 40 yıl deniz aşırı topraklarımızda 

(şimdiki Grönland ve Faroe Adaları) insanlarımızın sağlığı için çalıştı, hem ona ve hem de bu uçağı yapan Kayseri Uçak Fabrikası Personeline şükranlarımızı arz ederiz." 

Ambulans uçağını 1930lu yıllarda  yapıp, ihraç edilmiş. Danimarka’ya ihraç edilen THK-5A uçağı 1951’de Türk Hava Kurumu Uçak Fabrikasında üretilerek 7 Haziran 1952’de Danimarka tesciline kabul edilerek OY-ACK tescilini alan uçak, ihracatı yapılan ilk Türk uçağı ünvanına sahip. Danimarka’da ambulans, posta uçağı olarak kullanılan THK-5A bir defaya mahsus olarak mahkum nakli amacıyla  da kullanılmış.

Gelelim Sivas Erzurum demiryolunun geçtiği Kemah Güllübağ Boğazında inşa edilen, dağların Karasu'ya dik indiği, üç tünel gibi 138 tünelin ve 22 demir köprünün bulunduğu demiryolu, kayalar delinerek, ya da nehir üzerindeki köprülerle geçilerek yapılmış. İnsan gücüyle yapılabileceğini düşünmek bile zor.

Demiryolu  ihalesine bir Alman şirketi 67 milyon lira teklif vermiş, sonra yaptığı incelemeler sonucunda yapamayacağını düşünerek ihaleden çekilmiş. İhale 52,1 milyona SIMERYOL adlı Nuri Demirağ'in şirketine verilmiş. Nuri Demirağ hattı altı parçaya bölerek taşeron firmalara yaptırılmış.

Demiryolu inşaatında malzemeler nehir üzerinde "kelek" denilen sallarla taşınmış. İnşaatta kullanılan 3000 ton çimento tonu 80 liradan, Demiryolu rayları, köprü demir ve kalıpları Sovyetler Birliği'nden alınmış.

Hattı yapan mühendislerden Yahya Bey taahhüdünde olan tünelin birini söz verdiği tarihte yapamadığı için intihar etmiş, mezarı Yahya Bey adı verilen o tünelin önüne yapılmış. 

Demiryolu inşaatına 4 Eylül 1933’de başlanmış, 14 Ekim 1939 da bitirilmiş. El emeğiyle yapılan bu inanılmaz şaheser demiryolu Ankara - Kars turistik seyahat amacıyla kullanılmakta.

Günümüz teknolojisiyle yapılan Çanakkale Köprüsüne ise 45 bin araç garantisi verilmiş ücretsiz 6 bin araç geçtiği belirtilmiş. Geçmeyen 39 bin araç tutarı 11 milyon 115 bin lira ise Hazine tarafından ödenecek. Bu tek günün Devlete maliyetidir, bu rakamın 30 sonra 12 ay ardından 12 yılla çarpıldığında maliyeti ortaya çıkmaktadır.