Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitimi ve Kariyer Basamakları” adıyla 2022 yılı içinde görevinde 10 yılı dolduran öğretmenlerin uzman öğretmenlik, 20 yılı dolduran ve uzaman öğretmenlerin ise başöğretmenlik sınavına katılabileceklerine dair bir genelge yayınlandı. Genelgenin asıl amacı öğretmenlerin alanlarında gelişimlerini desteklemek ve maaşlarında görev yaptığı süre içinde 2023’ten geçerli olmak üzere aylık bin TL, başöğretmenlere ise iki bin TL iyileştirme yapmak olduğu anlaşılmaktadır. Ancak uzman öğretmen ve başöğretmen olmak yaz kursları ve bir sınavla elde edilecek kadar kolayolmamalı!

Söz konusu yönetmeliğe göre uzman ve başöğretmen olmak için öncelikle bazı kriterleri taşımanız, seminer, eğitim programlarından sertifikalarınızın olması gerekiyor. Bu da yetmiyor. Yaz boyunca açılacak kurslara sabahtan akşama kadar zorunlu ve düzenli bir şekilde katılmanız gerekiyor. Kasım ayında yapılacak yazılı sınavdan da başarılı olmanız şart!

Öğretmenlerin alanlarındaki gelişmeleri takip etmeleri ve kendilerini geliştirmeleri beklenir. Bu amaçla her ders yılı başı eğitim öğretim harcırahı adı altında az da olsa destekleme yapılır. Ancak öğretmenlerin sınav, sertifika ve görev sürelerini baz alarak yapılacak uzmanlık ve başöğretmenlikten kaynaklanan maaş farklılıklarının eğitim camiasında olumsuz sonuçlar doğuracağının düşünülmesi gerekiyor.

Kaş yapayım derken göz çıkarmamak gerekir. Öğretmenlerin maaşlarının iyileştirilmesi için düşünülmüş ve öğretmenlerin kendilerini geliştirmelerini amaçlayan bu düşüncenin sonuçları düşünüldüğünde öğretmenler arasında, sözleşmeli öğretmen, stajyer öğretmen, öğretmen, uzman öğretmen, başöğretmen gibi sosyo-psikolojik farklılıkların öğretmen ve öğrenciler arasında meydana getireceği durumun sonuçlarını şimdiden öngörmeliyiz.

Öğretmenlerin kariyer basamaklarını teşvik etmek ve alanında daha iyi olan öğretmenlerin diğer öğretmenlere göre daha fazla kazanmalarını teşvik etmek isteniyorsa bizce yapılması gereken uygulama örnekleri daha önceki yıllarda uygulanan ve son derece başarılı olan uygulamalardır. Hem bu sayede nitelikli eser verme oranı daha da artacaktır.

Cumhuriyetin ilk yıllarında başlatılan uygulamaya göre alanında nitelikli eser veren öğretmenlerin teşvik edildiği görülmektedir.

Bu amaçla 1949 yılında Milli Eğitim Bakanlığının bilimsel bir kitap yazan öğretmenlere ilk kitabında 1 derece, daha sonraki her kitabı için bir kademe ve maaşartırımı verilmesine karar vermiştir.[1]Bu sayede ülkenin pek çok yerinde görev yapan öğretmenlerin yazmış olduğu kitaplar, yapmış olduğu besteler, yetiştirdiği sporcular, müzisyenler, makaleler, tezler, yayımladığı kitaplar, derlediği folklorik çalışmalarla milli birlik daha da güçlenmiştir.

Cumhuriyetin ilk yıllarında öğretmenler tarafından yapılan çalışmalar günümüzde de güncelliğini, önemini korumaya devam etmektedir. Bu tür uygulamanın günümüzde de devam ettirilmesi için hiçbir neden yoktur.

Milli Eğitim Bakanlığının iyi niyetle hazırladığını düşündüğümüz öğretmenlerin yetişmesi amacıyla “Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitimi ve Kariyer Basamakları” projesinin yol açacağı sıkıntılı sonuçları şimdiden görmek ve önlem almak gerekmektedir. Bizden hatırlatması!

Not: Kıymetli arkadaşlar! Yazılarıma bir süre ara vereceğimi hatırlatır bayramınızı şimdiden tebrik ederim. www.tarihistan.org

 

[1]Öğretmenleri Kitap yazmaya teşvik için Kanun Teklifi”, Ulus Gazetesi, 9.3.1949; “Bir Eser Yazar Öğretmenler Terfi Edecek”, Ulus Gazetesi, 14.4.1949, s.2; “Tarih ve Coğrafya Öğretmenleri” Ulus Gazetesi, 10.10.1935, s.3