Kıymetli okuyucularım; kamuoyunda “vergi affı” olarak bilinen ve vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılması ile istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Bugünkü yazımda sizlere bu kanunla getirilen ve pandemi sürecinde vatandaşları rahatlatacak düzenlemenin detaylarından bahsedeceğim. Meclis’ten geçen kanun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasının ardından Resmî Gazete’de yayınlandı ve yürürlüğe girdi.

Düzenleme Ne Getiriyor?

Düzenleme, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçlarının yapılandırılmasını öngörüyor. TOBB, TESK, Türkiye Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri de yapılandırmaya dahil olacak. Belediyelerin tasarrufuna bırakılan taşınmaz kiralamaları ve irtifak hakkı tesisinden kaynaklanan alacakları da yapılandırma kapsamına alındı.

Sosyal Güvenlik Kurumunca takip edilen 31 Ağustos'tan önce tespitleri yapılan ve yapılandırma son başvuru tarihine kadar kesinleşenler de yapılandırmadan faydalanabilecek. Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ile orman köylülerinin kullandığı krediler de yapılandırılabilecek.

Kanuna göre, mükellefin borçları yapılandırılarak 18 taksitle ödenebilecek. Gecikme faizleri ve gecikme zamları; trafik, seçim, nüfus para cezaları; Karayolu Taşıma Kanunu'na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları da yapılandırma kapsamında olacak.

Başvurular Henüz Başlamadı

Kanun, Resmî Gazete’de yayınlandı ve yapılandırma başvuruları da başladı. Yapılandırmadan yararlanabilmek için vergi dairesine giderek başvuruda bulunmak gerekecek. Başvurular bu yılın son gününe kadar yani 31 Aralık’a kadar yapılabilecek. 31 Ağustos 2020 sonrasını kapsayacak olan vergi borcu yapılandırma süreci, Adli para cezaları ve COVİD dolayısıyla kesilen cezaları kapsamayacak. Başvuruların yapılmasının ardından vergi yapılandırma ödemeleri 2021 yılında başlamış olacak.

Kanun Kapsamındaki Borçlar

Vergi cezaları, Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ile orman köylülerinin kullandığı krediler, TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin üyelerinden olan aidat alacakları, KOSGEB’in kredi alacakları, Sanayi Bakanlığı bütçesinden organize sanayi bölgelerine ve sanayi sitesi yapı kooperatiflerine verilen krediler, Özel idarelerin, belediyelerin ve belediyelerin sahip olduğu şirketlerin, yüzde 50’sinden fazlasına sahip olduğu şirketlerin irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan kira alacakları ve hasılat payları, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları, kalkınma ajanslarının özel idareler, belediyeler ve sanayi odalarından olan alacakları, Türk Standartları Enstitüsü’nün sundukları hizmet nedeniyle doğan alacaklar düzenleme kapsamında yapılandırılabilecek. Mücbir sebep nedeniyle ertelenen borçlar ise kapsamda değil.