Gayrimenkul alımı ve yatırım yaparak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçişte yapılan değişiklikle Türk Lirası düzenlemesi getirildi. Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre; yabancıya gayrimenkul satışından elde edilecek döviz cinsi meblağ, bir banka aracılığıyla Merkez Bankasına satılıp Türk Lirasına (TL) dönüştürülecek. Yabancıların yatırım için bankada tutma zorunluluğunda olduğu miktar da yine TL'ye çevrilerek mevduatta tutulacak.
Resmî Gazete'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yayımlanan, “Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”e göre; yabancı uyruklu yatırımcıların Türk vatandaşlığına geçiş şartlarında değişikliğe gidildi. Merkez Bankasının Sermaye Hareketleri Genelgesi’nin 13’üncü maddesi, Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasına Yapılacak Döviz Satışına İlişkin Uygulama Talimatları ile yabancıların alıcı olduğu işlemlerde Merkez Bankasına döviz bozdurma zorunluluğu getirildi. Gerek gayrimenkul alımı suretiyle vatandaşlık edinimi gerekse de vatandaşlığa konu olmayacak satın almalarda, alıcının yabancı olması hâllerinde ilk önce dövizin Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankaya aktarılması ve daha sonra ilgili banka tarafından da Merkez Bankasına bozdurulması zorunlu hâle getirildi.
Yapılan yeni düzenleme ile ilgili yayınlanan Genelge’ye göre yabancılar taşınmaz alım işlemlerinde öncelikle dövizlerini banka aracılığıyla Merkez Bankasına satması, sonrasında banka tarafından düzenlenen Döviz Alım Belgesi’ni tapu müdürlüğüne sunması gerekecektir.
Bu uygulama 24 Ocak 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olup yabancı gerçek kişilerce satın alma yoluyla taşınmaz edinimlerinde döviz alım belgesi ibrazı zorunludur. 24 Ocak 2022 tarihinden önce Tapu Müdürlüğüne başvurusu gerçekleşip de Tapu Müdürlüğünce işleme alınmış başvurular için bu genelge hükümleri uygulanmayacak, başvurusu sırasındaki mevcut mevzuata göre işlemler tamamlanacaktır.
Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’teki değişiklik kapsamında 250 bin dolar karşılığında yapılan ödemeler döviz cinsinden Türkiye’deki herhangi bir bankaya yatırılırken, bankalar bu parayı döviz cinsinden Merkez Bankası’na satacak. Değişikliğin Merkez Bankasının rezervlerine olumlu katkı yapması bekleniyor. Yönetmelik değişikliği ile vatandaşlık kazanma başvurularıyla ilgili süreci takip etmek amacıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulabilecek. Vatandaşlık kazanmak için belirtilen kapsam ve tutarda yatırım şartlarının sağlanıp sağlanmadığının tespitinde uygulanacak usul ve esaslar, tespiti yapan kurum tarafından belirlenecek.