Kıymetli okuyucularım, bu haftaki yazımda sizlere yabancıların ülkemizde yatırım yapmak suretiyle vatandaşlık kazanmalarına dair açıklamalarda bulunacağım. Yazımda daha ziyade taşınmaz alan yabancıların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalarından bahsedeceğim. Yürürlükte bulunan Vatandaşlık Kanunumuz, yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen belli niteliklere sahip yabancıların, genel yolla vatandaşlığın kazanılabilmesi için gerekli olan şartları taşımaksızın Türk vatandaşlığına istisnai yolla alınabileceğini düzenlemiştir. Bu tür yabancıların vatandaşlığa alınmaları için sahip olmaları gereken tek şart, milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel hâllerinin olmamasıdır.

250 Bin Dolarlık Yatırım Şartı

Geçtiğimiz yıllarda yapılan kanuni düzenlemelerle, ülkemizde yatırım yapan yabancıların vatandaşlığa geçmeleri kolaylaştırıldı. 2018 yılına kadar en az 1 milyon dolar tutarında taşınmaz alan yabancılara tanınan Türk vatandaşlığına geçiş imkânı, 19.09.2018 ve 07.12.2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemelerle değiştirildi ve rakam 250 bin dolara indirildi. Buna göre Türkiye'de en az 250.000 dolar değerinde gayrimenkul alan ya da noterden 250.000 dolar değerinde mülk satın alma taahhüdünde bulunan ve tapu kaydına 3 yıl süreyle satılamayacağı yönünde şerh koyduran yabancılar doğrudan Türk vatandaşı olabiliyor. Gayrimenkulü alan kişinin, eşi ve 18 yaş altındaki tüm çocukları da vatandaşlık hakkı kazanıyor.

Başvurular Kolaylaştırıldı

Türk Hukukunda ilk olarak 2016 yılında istisnai hâller kapsamında yatırım yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılmasını öngören düzenlemeler yapılmışsa da yapılacak yatırımın şartları kesin olarak belirtilmemiştir. İstisnai hâller kapsamında Türk vatandaşlığını kazanılabilmesi için yapılması gereken yatırımın niteliği ve miktarı ilk olarak 12.01.2017 tarihinde yürürlüğe giren 12.12.2016 tarihli ve 2016/9601 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’in 20’inci maddesine yapılan eklemeler uyarınca tespit edilmiştir.

19.09.2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 106 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile daha önce yapılacak yatırımlar için belirlenen parasal değerler aşağıya çekilerek başvurular kolaylaştırılmıştır. Son olarak, 07.12.2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 418 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yapılan değişiklik uyarınca yabancıların minimum 250.000 dolar tutarında taşınmaz satın alarak Türk vatandaşlığını kazanmasının yanı sıra inşaat projelerindeki kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş taşınmazların noter huzurunda düzenlenen taşınmaz satış vaadi sözleşmesi ile satın alınarak Türk vatandaşlığına başvurulabilmesinin yolu açılmıştır.

Her Milletten İnsanlar Var

İçişleri Bakanlığı verilerine göre ülkemizde son 3 yılda 7 bin 312 yabancı, 1 milyar 880 milyon dolarlık taşınmaz yatırımı yaparak Türk vatandaşlığını kazandı. Vatandaşlık kazanan yabancılar arasında ilk sıralarda İran, Irak, Afganistan ve Yemen vatandaşları yer alıyor. Vatandaşlık kazananlar arasında Çinli, Arjantinli, Brezilyalıların yanı sıra, Ruslar, Amerikalılar, Fransızlar ve İngilizler de bulunuyor.