Kamuoyunda "yargı paketi" olarak bilinen ve katalog suçları genişleten, makul şüphe üzerine arama kararı, hakim ve savcı maaşlarında artış, avukatların soruşturma dosyasına erişimine kısıtlama gibi düzenlemeler içeren kanun teklifini görüşen TBMM Adalet Alt Komisyonu, bazı değişikliklere gitti.

Alt Komisyon, Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 19 maddesini ele aldı.

Noterlerin ikinci ve üçüncü sınıftan yükselmesinin şartını değiştiren düzenleme geri çekildi. Teklif, ikinci ve üçüncü sınıf noterlikten yükselmede, son hal kağıdının adalet müfettişleri tarafından düzenlenmemesi halinde Cumhuriyet savcısı tarafından teftiş raporu hazırlanması koşulunu getiriyordu.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Yargıtay'a tetkik hakimi atamasına ilişkin düzenlemenin kapsamı da genişletildi ve HSYK Yargıtay savcısı atamakla da yetkilendirildi.

Adalet Bakanlığı'nın yurt dışında temsilcilik açmasını öngören maddeye de yeni bir fıkra eklenerek, yurt dışı kurumlarda başka ülke vatandaşlarının görevlendirilebilmesi hüküm altına alındı.

Teklifin, hakim ve savcılara 14 Şubat 2005'ten 1 Eylül 2013'e kadar verilen disiplin cezalarının affedilmesini öngören 14. maddesi ise görüşülmedi.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Adalet Bakanlığı yurt dışı teşkilatlarında yabancı ülke vatandaşlarının görevlendirilmesine ilişkin düzenlemeyi eleştirerek, "Kendi ülkesinin çıkarları için yemin etmiş bir kişiyi Adalet Bakanlığı yurt dışı temsilciliğinde nasıl çalıştıracaksınız?" dedi.

Aldan, hakim ve savcılara ücret artışı öngören düzenlemenin adliye personeline de kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi. Aldan'ın bu teklifi kabul görmedi.

İdari yargıda 5 yıl görev yapan hakim ve savcılarla Cumhurbaşkanı tarafından seçilen Danıştay üyelerinden hukuk fakültesi mezunu olmayanların, talep etmeleri halinde hukuk fakültesine sınavsız girmesine imkan tanıyan maddenin de çekilmesini isteyen Aldan, 5 yıldır hakimlik yapan bir kişiye "hukuk fakültesine gir" demenin abes olacağını savundu.

Elektronik ortamda yapılan noterlik işlemlerine ilişkin bilgi ve belgelerin, gerektiğinde diğer kişi ve kurumlara elektronik ortamda gönderilebileceğine ilişkin maddeye de muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi.

Toplantılarına yarın devam edecek olan Alt Komisyon, teklifin Ceza Muhakemesi Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda değişiklikler öngören maddelerini ele alacak. Teklifin bu bölümünde katalog suçları genişleten, makul şüphe üzerine arama kararı verilmesine imkan tanıyan, hakim ve savcı maaşlarında artış düzenleyen, avukatların soruşturma dosyasına erişimine kısıtlama getiren maddeler bulunuyor.

Kaynak : AA