ANTALYA -
Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, bu yılın ocak-ağustos döneminde yaklaşık 65 milyon dolarlık süs bitkisi ihracatı yapıldığını bildirdi.

Bağdatlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılın ilk 8 ayında 450 milyon dal süs bitkisi ihracatı yapıldığını, bunun değer olarak karşılığının yaklaşık 65 milyon dolar olduğunu kaydetti.

İhracatta hem miktar hem de değer olarak geçen yıla göre yüzde 10'luk bir artış kaydedildiğini ifade eden Bağdatlıoğlu, "Geçen yılın 8 aylık döneminde yaklaşık 59 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı. Hedefimiz geçen yıla göre ihracatımızı yüzde 25 artırmaktı. Hazırlıklarımızı çok iyi yapmıştık fakat Rusya pazarının kapalı olması nedeniyle hedefimiz biraz şaştı. Geçen yıl ocak-ağustos döneminde Rusya'ya 5 milyon dolarlık ihracat yapmıştık, bu yıl tek bir dal çiçek bile yollayamadık. Bu nedenle hedefimize ulaşamadık." diye konuştu.

Bağdatlıoğlu, Rusya'dan oluşan açığın İngiltere ve Hollanda ile kapatıldığını, ayrıca yeni pazar olarak Macaristan ve Polonya'ya yöneldiklerini söyledi.

12 ay üretim yapılıyor
Özellikle kesme çiçekte Türkiye'de 12 ay üretim yapılabildiğini anlatan Osman Bağdatlıoğlu, hem İzmir, Antalya gibi deniz seviyesi yerlerde hem Burdur gibi orta seviyelerde hem de Isparta gibi denizden yüksekliği bin metrenin üzerinde olan yerlerde yıl içinde üretim yapıldığını, böylece dünya pazarlarına yılın 12 ayı çiçek gönderebildiklerini söyledi.
Editör: TE Bilisim