Çevresel bozulma; hava, su ve toprak gibi kaynakların kirletilip tüketilmesi, doğal dengenin ve sabit değerlerinin kötüye gitmesi, ekosistemlerin yok edilmesi, habitat yıkımı ve yaban hayatının yok olmasıdır. Çevreye zararlı veya istenmeyen herhangi bir değişiklik veya bozukluk olarak tanımlanır. 

Toprağın kalitesi, tüm bitkiler ve mikroorganizmalar için önemli olduğu kadar, tüm canlıların besin kaynaklarının üremesi ve gezegenimiz üstünde yaşamın sürdürülebilmesi için de bir elzemdir. Bununla birlikte, insan müdahalesi nedeniyle topraklarımız ciddi derecede kirlenmektedir. Örneğin, tarım uygulamaları yoluyla aşırı miktarda gübre ve böcek ilacı kullanılması, pestisitlere neden olur. Pestisitler, genellikle toprağı kirletebilecek toksik maddeler içerir. Ayrıca, aşırı tüketim sonucu oluşan yok edilemeyen ve/ya dönüştürülemeyen atık fazlalığı, zararlı bileşenler içeren atık/çöp sızıntıları toprağa karışıp kirletmektedir. 

İyi kalite su, doğadaki tüm canlıların yaşamını sürdürebilmesi için şarttır. İnsan müdahalesi nedeniyle su kaynaklarımız çeşitli şekillerde kirlenmektedir. Ev ve endüstriyel atık yönetimi yeterince düzgün yapılmadığı için denizler, okyanuslar, nehirler, göller ve akarsular gibi bir çok doğal su kaynağımız kirlenmektedir. 

Atmosferik bozulma, soluduğumuz havanın bozulmasını, parçacık kirliliğini ve ozon tabakasının tükenmesini ifade eder. Kontrolsüz ve aşırı büyüyen endüstrilerin, enerji üretmek için kullanılan yakıtların ve insanın gündelik kullandığı bir çok ürünün gaz salınımları (küresel ısınma sorununa katkıda bulunan sera gazları da dahil olmak üzere) zararlı gaz emisyonları atmosferik bozulmaya neden olmaktadır. Örneğin, ucuz enerji üretmek için enerji üretimimizin önemli bir kısmı termik santrallerle yapıldığı için ciddi hava kirliliğine yol açmaktadır. 

Gezegenimizde, sadece son 50 yılda artan insan nüfusu, dünyanın başlangıcından beri yaşamış toplam insan nüfusunun %50’sine yaklaşmıştır. Bu aşırı hızlı nüfus artışı ve yoğunluğu; yegane evimiz olan gezegenimiz için çok büyük sorunlara neden olmaktadır. Aşırı endüstriyel üretim ve tüketim, aşırı evsel ve endüstriyel atıklar, aşırı hayvansal ve bitkisel gıda üretimi ve tüketimi vb. birçok sebep, gezegenimizin ekosistem dengesi bozulmasına ve ciddi derecede su, hava ve toprak kirliliğine yol açmaktadır. 

Ormanlar yeryüzünün akciğerleridir. Ormanların yok edilmesi tüm yaşam için büyük bir tehdit oluşturmakta, gezegenimiz üzerinde büyük olumsuz etkiler yaratmaktadır. Ormanların o veya bu sebepten sürekli yok edilmesi, yaşamın kaynağı olan oksijen kaynağımızın kesilmesi ve de (yine insanın aşırı ürettiği) karbondioksit emiliminin azalması anlamına gelmektedir. Oksijen azaldığında, tüm yaşam kaynakları azalır. Karbondioksit arttığında ise, küresel ısınmanın etkileri kat ve kat büyür ve hızlanır. Ormansızlaşmaya sebep diğer bir olumsuzluk da, ağaçlardan üretilen kağıt ürünlerinin aşırı tüketimi ve israfıdır. Genellikle bu kağıt atıkları geri dönüştürülmez ve toprağa karışarak bozulmasına neden olur. Ormansız kalan topraklar, daha az besleyici hale gelir ve bu da toprağın verimliliğini ve tekrar kullanılmasını zorlaştırır. 

: 

İnsan tüketim davranışları, gezegenimiz için büyük bir sorundur. Tüketim seviyelerimizin doğaya etkisi, artık tüm yaşam kaynaklarının sürdürülebilir olmadığı bir noktaya ulaşmıştır. İhtiyacımızdan fazla tüketmemiz, aşırı üretim ve aşırı kaynak kullanımına sebep olmaktadır. Aslında sınırlı olan doğal kaynakların kontrolsüz tüketimi, gezegenimizin doğal sürdürülebilirliğini son derece olumsuz etkilemektedir. Başta, ormanların yok olmasına, canlıların soykırımına, çevre (su, toprak, hava) kirliliğine ve de insanların ve diğer tüm canlıların kıtlık çekmelerine ve ciddi sağlık sorunları yaşanmasına neden olmaktadır. 

 ezegenimizin doğasını bozulmasının en büyük nedeni İNSANDIR  

Bir bakalım   kendimize ve etrafımıza nasıl davranıyoruz diye  herkes bir şeyler söylüyor  doğayı mahvettik  en büyük zararlı varlık insan diyoruz  sonra bir tek ben mi kurtaracağım dünyayı diye boş veriyoruz  hafta sonları  biraz dinleneyim diye deniz kenarlarına, doğaya çıkıyoruz  eve dönüşte   bırakılanlar çöp dağına dönüyor doğaya karışıyor  

En küçük bir olayı anlatayım yolda yürürken elimizde bir naylonu bir çöp bidonuna atma yerine savuruyoruz. Bir naylon doğandan 5 ile 10 yıl arasında zor kayboluyor haberlerde çok duyuyoruz denizlerden doğadan görevliler olmadık çöpleri topluyorlar  

Başka dünya yok geleceğimize iyi bir örnek olalım   

Ve diyorum ki; 

YAŞAMA DESTEK OL DÜNYAYI DEĞİŞTİR