Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Vali Galip Demirel Vilayetler Evi'nde düzenlenen Bölge Kalkınma İdarelerinin Eylem Planları 1. İzleme Toplantısı'na katıldı.

Yılmaz buradaki konuşmasında, bir yandan bölgesel gelişmişlik farklarını azaltarak refahın daha hakkaniyetli dağıtılmasını, diğer yandan da bütün bölgelerin potansiyelini değerlendirip rekabet güçlerini artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Bölgesel gelişme politikalarının kurumsal yapısında bölgesel kalkınma idareleri ve kalkınma ajanslarının temel unsurlar olduğunu ifade eden Yılmaz, bu çerçevede 2011'de Doğu Anadolu Projesi (DAP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) idarelerinin kurulduğunu söyledi. Söz konusu idarelerin çeşitli eylem planları hazırladıklarını anlatan Yılmaz, 2014-2018 dönemini kapsayan eylem planları kapsamında toplam 68 milyar liralık ödenek ayrılmasının planlandığını belirtti.

Güneydoğu Anadolu Projesi

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) bölgenin zengin su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesine dayandığını ifade eden Yılmaz, AK Parti hükümetlerinin projeye büyük önem verdiğini söyledi.

GAP'ın büyük ölçüde tamamlandığını ve 2. GAP Eylem Planı'nın uygulamaya konulduğunu belirten Yılmaz, "Yeni eylem planında 5 ana gelişme ekseni altında, 115 eylem ve 494 proje ile faaliyetler yer almaktadır. Eylemlerin gerçekleştirilmesi için öngörülen finansman ihtiyacı yaklaşık 27 milyar liradır. Eylem planı kapsamında, 2016 yılında GAP bölgesine 5,4 milyar liralık bir tahsisat öngörülmektedir." ifadesini kullandı.

Son dönemdeki terör hadiselerinin bu olumlu gelişmelere darbe niteliği taşıdığına dikkati çeken Yılmaz, "Terör eylemleri maalesef bölgenin hızlı şekilde gelişmesine darbe vuruyor. Bölgedeki huzuru kaçıranlar, terör yapanlar aynı zamanda gençlerin geleceğini karartıyor. Çiftçimizin gelirinin artmasına engel oluyor. Esnafın işini kaybetmesine, daha az karla çalışmasına neden oluyor." değerlendirmesinde bulundu. Bakan Yılmaz, tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen bölgeye yatırımların devam edeceğini kaydetti.
Editör: TE Bilisim