31 Mart Pazar günü aylardır beklenen yerel seçimlere katılım, daha öncekilere nazaran biraz düşük olmasına rağmen halkımız %23,9 oranında katıla

31 Mart Pazar günü aylardır beklenen yerel seçimlere katılım, daha öncekilere nazaran biraz düşük olmasına rağmen halkımız %23,9 oranında katılarak oylarını kullandı. Ülke genelinde sakin bir ortamda geçse de, Malatya ve Gaziantep’te beş yurttaşımızın hayatını kaybettiği ve çoğu Güneydoğu’da 60 yurttaşımızın da yaralandığı olaylar tabii üzüntü vericiydi. 

Henüz resmen açıklanmayan sonuçlara göre Cumhur İttifakı oyların %51,67’sini, Millet İttifakı da %37,54’ünü aldı. Bu oy oranlarına göre partilerin kazandıkları il belediye başkanlıkları şöyledir; 

AKP, 16’sı büyükşehir olmak üzere 40. 

CHP, 10’u büyükşehir olmak üzere 20. 

MHP, 1’i büyükşehir olmak üzere 12. 

HDP, 3’ü büyükşehir olmak üzere 7. 

Türkiye Komünist Partisi ile bağımsızlar da birer il belediye başkanlığı kazanmıştır. 

Seçim sonuçlarının açıklanmaya başlaması ile birçok televizyon kanalının yayını, adeta hepimizi ekranlara kilitledi. Ankara ve özellikle İstanbul yarışını nefes nefese izledik. 31 Mart gece yarısına doğru Sayın Yıldırım, 1 Nisan’ın ilk saatlerinde de Sayın İmamoğlu kazandıklarına dair açıklama yaptılar. Resmi olmasa da 1 Nisan 08:00 sularında CHP adayının ipi göğüslediği açıklandı. 

Şimdi, gündemde itirazlar öne çıktı. Yapılan açıklamalara göre 8-10 gün içinde itirazların sonuçlandırılabileceği ifade ediliyor. 

Bu seçimde yerel yöneticilerin seçilecek olmasına rağmen malumları, seçim kampanyaları tam bir genel seçim havasında geçti. Daha önce de bu sütunlarda belirttiğim gibi partilerin yayınladığı manifestolara göre adaylar, ne yazık ki açık ve net programlar çıkaramadılar. Her aday; örneğin yeşil alanların artırılacağını, yeni otoparklar ve her mahalleye kreşler yapılacağını vadettiler. Evet bol keseden vaatler yapıldı ama, ne yeşil alanların, ne otoparkların, ne de kreşlerin yapılacağı yerlerden, kapasitelerinden ve ne zaman yapılacağından ve kullanılacak kaynaklardan hiç haber yoktu. 

Seçim sonu Aydın, Gaziantep ve Van büyükşehir belediye başkanlıkları ile Siirt ili ve ayrıca 37 ilçenin belediye başkanlıklarına kadınlarımızın seçildiği anlaşıldı. Halen 37 kadın belediye başkanı sayısı artmış olsa da maalesef erkeklerin ezici egemenliğinin devam ettiği de ortadadır. 

Değerli okurlarım, seçimleri müteakip yeni seçilenlerin mazbatalarını aldıktan sonra göreve başlamaları esasının, seçim gerginliği arasında Sayın İmamoğlu’nun tartışma yaratan Anıtkabir ziyareti de bir müddet daha tartışılacağa benzemektedir. 

Yaşadığımız olumsuzluklara rağmen ülke genelinde Türk halkının yerel yöneticilerini yargı kontrolü altında örnek bir şekilde seçtiği gibi yapılan itirazların da en kısa zamanda, usulüne uygun ve adil bir şekilde sonuçlandırılacağından kimsenin şüphesi olmamalıdır. 

Değerli okurlarım, 

2014’den bu yana tam yedi kez seçimlerle, hem zaman kaybettiğimiz hem de kaynakları israf ettiğimiz apaçık ortadadır. Aslında bu seçimin yeni bir seçime gidiş yolu açmadığı da ortadadır. Nitekim Sayın Cumhurbaşkanı bu anlamda bir açıklama da yaptı. İçte bilinen acil sorunlar yanında bölgesel ve uluslararası birçok konuda, ABD ile stratejik ortaklığımızı sorgulayacak gelişmelerin yaşanacağı ve Cumhuriyetin de 100ncü yılını idrak edeceğimiz bu dönemde, ortak hedefimizin güçlü bir Türkiye olduğu da şüphesizdir. 

Yerel seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı ve uğurlu olması, Cumhuriyetin 100ncü yılında GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE için daha büyük ivme kazandırması en halisane dileğimizdir.