1999'da ülkemizi "depreme dayanıklı" imar etme zarureti dersini alamadık. Bari 1999 Türkiye-Yunanistan "deprem diplomasisinin" sonuçlarını hatırlayarak, 6 Şubat 2023'de derhal yeniden girişilen "deprem diplomasisine" kanmayalım. Yunanistan'da bu konudaki resmî demeçleri içerdiği diplomasi kavramlarını anlayarak okuyalım.

Yunanistan’da Türkiye ile "DEPREM DİPLOMASİSİ" hakkında kullanılan "Türkiye ile Yunanistan arasında TEK BİR ANLAŞMAZLIK VAR" sözünün; "DİPLOMASİ İÇİN SAĞLAM TEMEL" deyip "DEVLETLER HUKUKUNA" ve "BM DENİZ HUKUKU SÖZLEŞMESİNE" sürekli yapılan atıfların anlamlarını ve bunlarda hangi Yunan emelinin gizlendiğini bilmek ve anlamak lâzımdır.

Önceki iki mesajımda değindiğim Yunan demeçlerindeki kavramları aşağıdaki adreslerde görmek mümkündür: https://mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/minister-of-foreign-affairs-nikos-dendias-interview-with-skai-tvs-prime-time-newscast-and-journalist-sia-kossioni-23022023.html

https://mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/alternate-minister-of-foreign-affairs-miltiadis-varvitsiotis-with-real-fm-978-radio-station-and-journalists-nikos-hatzinikolaou-and-antonis-dellatolas-highlights-athens-1622023.html

Yunanistan’ın "Türkiye  ile aramızda TEK BİR ANLAŞMAZLIK VAR" sözünün anlamı: Yunanistan şunu kastediyor: "Tek sorun Ege ve Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge sınırlarının belirlenmesidir. Adaların gayrı askerî statüsünün ihlâli, kara sularının genişliği, hava sahası genişliği, EGEAYDAAK vs Türkiye’nin Yunanistan’ın egemenliğine yönelik mesnetsiz iddialarıdır."

BM DENİZ HUKUKU SÖZLEŞMESİNE Atıf anlamı: Yunanistan’a göre  “Yunanistan  Dz Huk Söz' ne (UNCLOS) taraftır. UNCLOS kara suları için 12 mile cevaz veriyor. Ege'de uygun gördüğü zamanda Yunanistan'ın kara sularını 6 milin ötesine 12 mile kadar genişletmeye hakkı   vardır. Türkiye’nin ‘casus belli’ ilânı Yunanistan'ın egemenlik haklarına yönelik tehdittir.”

Yunanistan'ın Devletler Hukukuna (DH) atfının anlamı: Yunanistan’a göre "Türkiye Kıbrıs'ta DH'nu ihlâl etmiştir. BMGK kararlarını uygulamamaktadır. Türkiye mesnetsiz iddialarla DH'na aykırı olarak Yunanistan'ı tehdit etmektedir."

Yunanistan, Devletler Hukuku’nu 1963 ve 1974’te Kıbrıs'ta ve ayrıca Batı Trakya'da sürekli çiğnediğini unutuyor.

KKTC Maarif Koleji kız ve erkek voleybolcülerini Adıyaman’da depremde kaybetmenin acısını da yüreklerimizde hissediyoruz. Bu çocuklarımızın saf ve tertemiz anılarına izafeten Türkiye’de “Sultanlar Ligi’nin” “Şampiyon Melekler Ligi” olarak adlandırılması mümkün olabilir mi?