ANKARA

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini de içeren anayasa değişikliğine ilişkin referandum sürecine yönelik AK Parti’nin hazırlıklarının hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine, anayasa değişikliğine yönelik yapılacak kampanya çerçevesinde AK Parti Genel Merkezinde bir strateji grubunun oluşturulduğunu, ilgili çalışmaların yapıldığını söyledi.

İlerleyen günlerde kendilerinin de sahaya ineceklerini, milletle buluşacaklarını anlatan Elvan, bu kampanyayı başarılı bir şekilde yürüteceklerini inandıklarını ifade etti.

Elvan, "Ben anayasa değişikliğinin gerçekten Türkiye'nin önünü açacağını, 2023 hedeflerimize çok daha rahat ulaşabileceğimize ve Türkiye'nin çok daha dinamik bir süreci yaşayacağına inanıyorum. Şu da konuşuluyor, 'ülkenin üniter yapısına bu zarar verir mi?' Kesinlikle bu, ülkenin üniter yapısına zarar verecek bir durum değildir. Anayasamızdaki temel ilkeler bellidir. Bilakis ülkemizin üniter yapısını daha da güçlendirecektir ve her zaman güçlü hükümetler bu ülkeyi yönetecektir." değerlendirmesinde bulundu.

'23 ilin tamamı Cazibe Merkezleri Programından yararlanmak istiyor'
AK Parti hükümetleri döneminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde gelir açısından nispeten göreceli olarak daha geri konumdaki illere yönelik başarılı programlar uygulandığına dikkati çeken Elvan, 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı'nın Türkiye'de ilk kez uygulanan yeni bir yaklaşım olduğunu söyledi.

Elvan, Cazibe Merkezleri Programı için kasım ve aralıkta firmalardan ön taleplerin alındığını, geçen haftadan itibaren firmaların resmi taleplerinin başladığını anımsatarak, "23 ilin tamamı destekten yararlanmak istiyor. 20 milyar liralık bir ön talep oldu. 112 bin kişilik istihdam sağlanacağını görüyoruz." diye konuştu.

Başvurular arasında büyük firmalar bulunduğuna dikkati çeken Elvan, programa oldukça büyük ilgi gösterildiğini, özellikle Doğu Anadolu'da ve Güneydoğu Anadolu'da Türkiye'de önemli yer edinmiş güçlü firmaların da başvuruda bulunduğunu kaydetti.

Elvan, özellikle imalat sanayinde deneyim sahibi işletme ve firmalara öncelik vereceklerini vurgulayarak, "Bu konuda tecrübesi olmayanlara öncelik vermeyeceğimizi net olarak ifade etmek istiyorum. Bu program bu yaklaşımla başarılı olacaktır. Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde imalat sanayinde güçlü bir sanayi altyapısını oluşacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.

"Yurt dışı yatırımcıları açısından Türkiye halen cazip bir ülke"
Son birkaç hafta içinde yurt dışı yatırımcıların Türkiye'ye bakış açılarında olumluya doğru gidişatın olduğunu gördüklerini vurgulayan Elvan, şöyle devam etti:

"Yurt dışı yatırımcıları açısından Türkiye halen cazip bir ülke ama kısa dönemde, son birkaç aylık süre içinde Türkiye üzerine yazılan olumsuz yazılar, hem içeride hem dışarıda Türkiye aleyhine yürütülen kampanyalar, bir ülkenin evladı, kendi ülkesinin aleyhine kampanya yürütebilir mi? Bunun maalesef anamuhalefet partisi lideri bile yapıyor. Biz bunu görmedik geçmişte ama maalesef Sayın Kılıçdaroğlu, Türkiye'yi değişik ülkelere şikayet ediyor. Böyle bir anlayışı nasıl kabul edebiliriz? Biz dışarıya yönelik yaklaşımımızda bir ve beraber olmak durumundayız. Yani bir ana muhalefet partisi lideri, kalkıp kendi ülkesini dışarıya şikayet eder mi? Bu, o liderin acizliğini gösterir. 'Ben, kendim mücadele edemiyorum, gelin bana destek verin' anlamı taşır ki bu son derece yakışıksız bir yaklaşım. Bunu tasvip etmemiz mümkün değil."

Elvan, yabancı yatırımcıların son birkaç hafta içinde hisse senedine doğru yöneldiklerinin görüldüğünü belirterek, "Son iki üç haftada 452 milyon dolar civarında net girişin olduğunu görüyoruz, borsaya. Zaten bu eğilim dünyada da var. "Devlet borçlanma senetlerinden, hisse senedine doğru yönelme söz konusu ama Türkiye olarak biz önümüze bakıyoruz. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Bundan sonra ne yapacağımızı da biliyoruz, kendi işimize bakacağız. Türkiye, özellikle son aylarda yaşanan tüketim ve yatırımdaki ertelemeyi, 2017'den itibaren tekrar tüketim ve yatırım itibarıyla ülkenin önü açılacaktır ve yatırımcılar için de cazip bir ülke olmaya devam edecektir." görüşüne yer verdi.

'Milli gelir hesabı Türkiye için milat'
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) revizyonuna ilişkin Elvan, "Bu milli gelir hesabı Türkiye için bir milattır. Bundan sonraki süreçte elbette, Avrupa İstatistik Ofisinin (EUROSTAT) yapmış olduğu bazı değişikliklere yönelik biz de belki revizyona gideceğiz. Ancak bundan sonraki süreçte bu ölçekte büyük bir değişiklik söz konusu olmayacak." ifadesini kullandı.

'OVP'yi revize etmeyi düşünmüyoruz'
Bakan Elvan, Orta Vadeli Program'da (OVP) bir değişikliğe gidilip gidilmeyeceğinin sorulması üzerine de "Orta Vadeli Programımızı hazırlıyoruz. Bundan sonra bütçe çalışmalarına başlıyoruz. Merkezi Yönetim Bütçesi de OVP'nin bir parçası. Programda birtakım makro ekonomik büyüklüklerimiz var. Bunların yanında yapacağımız yapısal reformlar, izleyeceğimiz politikalar var." ifadesini kullandı.

Makro ekonomik göstergelere yönelik çalışmalarını yaptıklarını vurgulayan Elvan, "Biz şu aşamada bir bütün olarak OVP'yi revize etmeyi düşünmüyoruz. Çünkü OVP'nin sadece makro ekonomik göstergeleri içeren bir yapısı yok. Yapısal reformlarımız var, merkezi yönetim bütçemiz var ve diğer sektörlere yönelik politikalarımız var. Bunları biz yine uygulamaya devam edeceğiz. Ama gelişmelere göre de elbette rakamların biz kendi içimizde revizelerimizi yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.