Bilimsel adı zingiber officinale olan zencefil, baharat olarak kullanılan bir çiçekli bitkidir. Güneydoğu Asya kökenli bir

Bilimsel adı zingiber officinale olan zencefil, baharat olarak kullanılan bir çiçekli bitkidir. Güneydoğu Asya kökenli bir bitki türüdür ve daha sonra Asya ve diğer tropikal Asya bölgelerine yayılmata başlamıştır. Zencefil taze, kurutulmuş, toz haline getirilmiş, yağ ve meyve suyu şeklinde tüketilebilir. Günümüzde, zencefil güvenli yiyecekler listesinde yer almakta ve sıklıkla öksürük şuruplarına tad vermek için kullanılmaktadir. 

Zencefil içinde gingerol adı verilen aktif bir bileşenden kaynaklanır. Zencefil, karbonhidratlar, lif ve protein açısından da oldukça zengindir. Mineraller bakımından sodyum, demir, potasyum, magnezyum, fosfor ve çinko bulunur. İçerinde C vitamini, folat, B6 vitamini, riboflavin ve niasin içerir. İçerisinde pantotenik asit, beta-karoten, kapsaisin, kurkumin, kafeik asit ve salisilat gibi birçok antienflamatuar ve antioksidan bileşiken bulunmaktadır. Zencefildeki shogaol, zerumbone, terpenoidler, flavonoidler, paradol ve zingerone gibi aktif bileşiklerin varlığı birçok sağlık açısından yararları kanıtlanmıştır. 

Dünyada en çok bilinen ve hemen hemen her kültürde kullanılan zencefilin en önemli faydaları arasında bulantı ve ağrıyı hafifletme, kanseri önleme, artrit tedavisi, solunum yollarını iyileştirme ve şişkinliği azaltma da, zencefilin faydalarından bazılarıdır. Taze çiğ zencefil kökü, Asya mutfaklarında temel bir malzemedir. Çorba, pirinç, erişte ve güveçlerde kullanılır. Dünya üzerinde ayrıca çay, özel kahve, limon, kokteyl ve hatta smoothie gibi içecekleri tatlandırmak için bile kullanılır. Kaynamış suya ekleyeceğiniz zencefil tozu ile kendi zencefil çayınızı yapabilirsiniz. Boğaz ağrısı, öksürük ve soğuk algınlığı için doğal bir tedavidir. Genellikle bulantı ve sindirim problemlerini hafifletmek için, ayrıca sabun, şampuan, masaj yağı ve parfüm gibi bitkisel ürünlerin yapımında da kullanılır.


Zencefilden elde edilen faydaların çoğu, içinde gingerol adı verilen aktif bir bileşenin varlığından kaynaklanır. Zencefil, karbonhidratlar, lif ve protein açısından da zengindir. Mineraller bakımından sodyum, demir, potasyum, magnezyum, fosfor ve çinko bulunur. İçindeki vitaminler C vitamini, folat, B6 vitamini, riboflavin ve niasin içerir. İçerisinde pantotenik asit, beta-karoten, kapsaisin, kurkumin, kafeik asit ve salisilat gibi birçok antienflamatuar ve antioksidan bileşik bulunur. Ayrıca, zencefildeki shogaol, zerumbone, terpenoidler, flavonoidler, paradol ve zingerone gibi aktif bileşiklerin varlığı birçok fayda sağlamaktadır. 

Zencefilin sağlık için faydalarından bazıları şunlardır:

Mide bulantısında, 
Zencefilin hamilelikte sabah bulantıları ile bağlantılı mide bulantısı ve kusmanın tedavisine yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır. Kemoterapi gören kanser hastaları, bulantı ve kusma semptomlarını hafifleteceği için bu kökten yararlanabilirler. Mide bulantısı, kusma ve migren semptomlarını etkili bir şekilde tedavi edebilir.

Grip ve soğuk algınlığında, 
Zencefil, her yaşta soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarla ve enfeksiyonlarla savaşmak için reçete edilmiştir. Vücudu sıcak tutmak için çay şeklinde kullanılabilir. Ayrıca toksinleri vücuttan atılımında fayda sağlar. 

Sindirim Sisteminde, 
Zencefilin sindirim sürecini kolaylaştırıcı etkisi olduğu keşfedilmiştir. Yemekten sonra yükselen şeker seviyeleri, midenin içeriğinin doğal boşalma oranını azaltmasına neden olabilir. Yüksek şeker seviyelerini düzenlemeye ve mideyi yatıştırmaya yardımcı olur, böylece düzenli ritmini korur. Bununla birlikte, yediğimiz gıdalardan besin ve mineral emilimini arttıran mucize bir bitkidir. 

Artrit ağrısında, 
Zencefilin kemik sağlığını güçlendirdiği ve artrit ile ilişkili eklem ağrılarını azalttığı bilinmektedir. Zencefil, güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip gingerol içerir. Gingerol doğrudan osteoartrit, diz iltihabı ve romatoid artritteki iyileşmelerle ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, vücudu etkilemeye başlamadan önce sitokinler ve kemokinler gibi enflamatuar bileşikleri de bastırır.

Astımı Olanlarda, 
Araştırmalara göre astım tedavilerinde anti-inflamatuar özelliğini de ortaya çıkmıştır. Aktif bir bileşik olan Zerumbone, astımı rahatlatmaya yardımcı olur. Araştırmalar, allerjik hava yolu inflamasyonunun büyük ölçüde Th2 baskınlığından kaynaklandığını ve zencefilin bunu baskılayabildiğini göstermektedir.

Kilo vermede, 
Çalışmalar zencefilin kalori yakımına ve açlığı azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Karaciğere tedavilerinde, 
Tüberkülozdan muzdarip insanlar hepatotoksisiteyi önlemeye yardımcı olduğundan zencefilden yararlanabilirler. Ayrıca, kadmiyumun önemli miktarda alınmasından dolayı karaciğere zarar veren kadmiyum zehirlenmesine karşı da koruma sağlar. Zencefil esansiyel yağı, obezite nedeniyle ortaya çıkan alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığına karşı koruyucu bir etki gösterir.

Kanseri hastalarında, 
Zencefildeki gingerol gibi organik bileşikler, meme kanseri ve diğer birçok kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kolorektal kansere yol açabilen kolonda karsinojenik aktivitenin önlenmesine yardımcı olan antiinflamatuar özelliklere sahiptirler. Bunun yanı sıra gingerolün cilt kanserine karşı koruma sağladığı bilinmektedir.

Beyin gelişiminde, 
Zencefilin, bunama, Parkinson ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların başlangıcını, oksidatif stres ve iltihaplanmayı azaltarak geciktirdiği bilinmektedir. Bu zararlı faktörlerin yaşa bağlı bilişsel gerilemede etkili olduğu biliniyor. Bu nedenle zencefil, güçlü besleyicileriyle beyin hasarı riskini azaltır ve hafızanız bozulmadan kalır.

Kas ağrılarında, 
Zencefilin, kas ağrısını ve egzersizden kaynaklanan ağrıyı azaltmada faydalı olduğu tespit edilmiştir. 

Kalp sağlığında, 
Zencefil LDL kolesterol seviyelerini düşürerek ve HDL kolesterol seviyelerini artırarak kardiyovasküler sağlığı koruyarak kan pıhtılaşma riskini azaltır, böylece hipertansiyonu düzenler ve kalbinizi sağlıklı tutar.

Toz zencefil nasıl kullanmalıyız? 

1- Toz zencefil çeşitli sosların içerisinde salatalarda ve yemeklerde kullanabilirsiniz. 
2- Toz zencefili çay yapabilir içine tarçın, rezene, kakule ve karanfil karıştırın ve birlikte çay olarak tüketebilirsiniz. 
3- Ekmek yapımında toz zencefil ekleyerek
Lezzetlendirebilir ve tüketebilirsiniz.
4- Toz zencefil  emziren annelerin sütü artması için de tuketebilirler. 
5- Ayrıca zencefilli kurabiye tariflerinde  şekerlemelerde ve çeşitli yemek tariflerinde kullanabilirsiniz. 
6- Bulantı kusma, deniz tutması, hamilelik, kemoterapi veya bir tedavinin bir yan etkisi nedenine bağlı durumlarda, toz zencefil, ani rahatlama sağlamak için kullanabilinir. Yapılan çalışmalar zencefil tozunun kusma, hazımsızlık, ishal ve karın ağrısı gibi gastrointestinal problemleri tedavi etmede en etkili bitkilerden biri olduğunu göstermektedir.
6- Toz zencefil  limonla beraber kullanıldığında kilo verdirici etkisi bulunmaktadır. Limonun yağ yakıcı özelliğiyle zencefil tozunun tok tutma özelliği kilo vermenize yardımcı olacaktır.
7- Limon, antioksidanlarla dolu ve bağışıklık güçlendirici özelliklere sahip olan bir besin olan C vitamini içerir. Limon ve zencefil tozu karışımı hazırlayarak enfeksiyonlarla mücadele edebilir, bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. 
8- Toz zencefil, anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Yapılan bir araştırmada toz zencefilin, zencefilin orta yaşlı kadınların hafızasını iyileştirdiği ve bilişsel işlevlerini artırdığı tespit edilmiştir. 

Sağlıklı Gunler

Neslihan Baykal Yakışan
Sağlıklı Yaşam Biorezonans Terapisti
@nunmoraterapi 
WWW.NUNMORA.COM