RÖPORTAJ: GİZEM SERRA SÖZEN

 

Zeynep Ergen kimdir? Rüyalarla yolculuğunuz nasıl başladı?

 

-Arkeolog ve Sanat Tarihçiyim. Geniş çok kültürlü, kökleri eski bir ailede yetiştim.

Rüyalar çocukluğumdan beri var. Rüyaların, sezgilerin yaşamımda bana rehberlik ettiğini çocukluğumdan beri biliyorum.

 

Rüyalar bize ne söyler? Rüyaların dili nasıl anlaşılır?

 

-Rüyalar hem bireyle hem kolektifle ilgili... Kendimizi ne  kadar tanıyorsak rüyalarımız o kadar anlam kazanıyor, açılıyor. Günlük hayatımızdan, bastırdığımız duygulara kadar, yakın olasılıklara kadar her şey var rüyalarda, rüya sembollerinde... Anlamlandırabilmemiz önce kendimizi gözlemlemek ile ilgili. Rüyalarımızı fark edebilmek ile. Rüyalarımızı hatırlamak ile.



Rüyalarımızı yazmalı mıyız?

 

-Rüya Günlükleri özellikle kendimizi gözlemleyebilmek için pratik bir çalışma... Hangi duygumuzun hangi rüya sembolü ile bağlantılı olduğunu anlayabilmek için faydalı...

 

 

Haberci Rüyalar var mı? Gördüğümüz Rüyanın Haberci olduğunu anlayabilmek mümkün mü?

 

-Haberci Rüyalar, yakın olasılık rüyaları var. Bilmenin Bilinçli Rüyaları... Berrak Rüyalar... Bir şeyden kalpten emin olmak gibi...O kadar açık ve berrak ki acaba sorusunu sormaya gerek kalmıyor.

 

 

Bazı Rüyaları da Tekrar Tekrar görüyoruz... Tekrarlayan Rüyalar bize ne anlatıyor?

 

-Tekrarlayan Rüyalar; Bastırılmış bir konunun, belki bir travmanın mesajı... Şifalanmak isteyen bir konu var. Muhtemelen geçmişten bir konu ile karşılaşınca tetikleniyor. Sıkıntılı hisleri olan rüyalarda bize kapanmayan bir konunun artık şifalanma zamanını gösteren farkındalık rüyaları aslında...

 



Rüyalarda en çok görülen rüya sembolleri neler?

 

-Ailemizi, sevdiğimiz figürleri çok görüyoruz rüyalarımızda... Onlarla ilgili duygularımız, endişelerimiz rüya sembolleri olarak karşımıza geliyor. Deniz gördüğümüz rüyalar var. Geçmişten bir travma yoksa bize iyi gelen ferahlık getiren rüya sembollerinden biridir. Anahtar gördüğümüz rüyalar var. İlk defa uyunacak evlerde yastık altına anahtar konularak rüyaya yatılır. Anahtar kararlar, başlangıçlarla ilgili rüya sembollerinden.

 

Bilinçaltı Rüyalar yoluyla insan tarihine ilişkin en eski kayıtlara gidilebilir mi?

 

-Jung Kuramına göre evet mümkün.. Ki artık tüm insanların, tüm canlıların, dünya gezegenindeki her varlığın birbiriyle bağlantıda olduğunu biliyoruz, hissediyoruz. Gezegenin ortak bir belleği var, yeryüzünde yaşayan insanları ortak bir belleği var, kültürler, ritüeller bu bellekte... Korkular, bilgiler, zaaflar bu bellekte... Kolektif Bilinçaltı hepimizin ruhsal kalıtımla aktarımla edindiği muhtemel tüm davranışlarımızı da etkileyen ortak alan. Bu ortak alanda Jung' un Arketipler adını verdiği temel modeller var. Arketipleri rüyalarla, masallarla, mitlerle, mitolojiyle, metaforlarla deneyimliyoruz.

 

Dünyadaki Mitosların rüyalarda yer alması mümkün mü? Yaygın bir mitos farklı biçimlerde yer alır mı?


-Mitos masallar, efsaneler, sözlü aktarımlarla kültürlere aktarılmış. Kadimler ruhsal bilgileri mitosların içine gizlemişler. Arketipler gelişimlerimiz içinde bizimle bağlantı kuruyor. Bütün mitolojilerde benzer mitler efsaneler var, benzer ritüeller var. Bununla beraber rüya sembollerinde değişiklik gösterse de etkileri benzer ruhsal dönüşümlerle kendini belli ediyor. Örneğin efsanelerde Tanrının öfkesi  denizlerin taşmasına neden oluyor. Rüyalarda denizin taşması bastırdığımız bir öfkeyi, yaklaşmakta olan kuvvetli bir değişimi haber verebilir. Tüm mitoslar Arketiplerde gizli.



Son olarak kitabın ve çalışmalarından ve Aydaki kedi' den  bahseder misin?

 

-Dün gece bir rüya gördüm ilk kitabım... Bir nevi Rüya Atlası... Haziran'da çıktı. Amacım kitapla herkesin kendi rüyalarındaki ilhamı, anlamı, hediyeyi fark edebilmesi.. Aydaki kedi markam, Ay gezegenim, kedilerle de özel bir bağım var. Rüya görenler için Ay Takvimi özeldir, kitabımda bunu da anlatıyorum. 1999' dan beri Rüyalar, Arketipler Seminerleri veriyorum. Rüya Çemberleri ve Rüya Mandalası Atölyeleri düzenliyorum. Bireysel çalışmalar da yapıyorum.

 

Kitabımın, Aydakikedi 'nin Mesajı : Hayra yormazsan Hayat Yorar

 

Bu güzel röportaj için sevgili Zeynep Ergen’e teşekkür ederiz.

 

"www.aydakikedi.com...Hayra Yormazsan Hayat Yorar... aydakikedi.com "

 
Editör: TE Bilisim