Kıymetli okuyucularım; geçtiğimiz haftalarda art arda yaşadığımız şiddetli depremlerde bütün ülkemiz etkilendi. Maal

Kıymetli okuyucularım; geçtiğimiz haftalarda art arda yaşadığımız şiddetli depremlerde bütün ülkemiz etkilendi. Maalesef Elazığ ve Malatya’da can ve mal kayıpları yaşadık. Deprem riskini daha da yakından hissettiğimiz için bu haftaki yazımda sizlere kısaca DASK olarak bilinen Zorunlu Deprem Sigortası hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.



DASK Nedir?



2000 yılında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), ülkemizde Zorunlu Deprem Sigortası edindirme, uygulama ve yönetimi faaliyetlerinden sorumlu tüzel kimlikli bir kamu kuruluşudur. Ülkemiz için önemli sigorta ihtiyaçlarından biri olan Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS), belediye sınırları içinde kalan meskenler için depremin meydana getirdiği maddi zararları karşılamaya yönelik geliştirilmiş bir sigorta sistemidir. DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçede belirtilmiş limitler dahilinde karşılar.



Zorunlu Deprem Sigortası Hangi Binaları Kapsar?



27 Aralık 1999 tarihinden önce yapılan tüm konutlar, kaçak ya da Hazine arazisi üzerine inşa edilmemiş olmak kaydıyla Zorunlu Deprem Sigortası kapsamındadır ve bu binalara sigorta yaptırılabilir. Bu tarihten sonra yapılan konutlarda ise sigorta yaptırmak için inşaat ruhsatı gerekir. Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tâbi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler, kat irtifakı tesis edilmiş binalar, tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde arsa vasıflı görünen yapılar ve tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri Zorunlu Deprem Sigortası kapsamındadır. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar, köy yerleşim alanlarındaki konutlar, tamamı ticari ve sınai amaçlar için kullanılan binalar, inşaatı henüz tamamlanmamış binalar, tapuya kayıtlı bulunmayan ve özel mülkiyete tabi olmayan arazi ve arsaların üzerine inşa edilmiş binalar DASK sigorta kapsamında değildir.



DASK Sigorta Primi ve Teminat Miktarı Nasıl Belirlenir?



Zorunlu Deprem Sigorta poliçesi primi, binanın bulunduğu deprem risk bölgesine, konutun yapı tarzına ve konutun yüzölçümüne göre tespit edilir. Risk bölgesi ve diğer kriterlere göre fiyatlar farklılıklar gösterebilmektedir. 2020 yılı için orta büyüklükte bir daire için ortalama prim miktarı 240-TL civarındadır.



DASK, her yıl inşaat maliyetlerindeki artışa göre belirlenen azami bir tutarda teminat sağlar. DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 01 Ocak 2020 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 240 bin TL'dir. Azami teminat tutarı tespit edilirken, yıkılan meskenin yeniden inşa edilmesinin maliyeti (arsa değeri hariç) dikkate alınır. Sigortalının teminat tutarı (sigorta bedeli) -azami teminat tutarını geçmemesi koşuluyla- meskenlerinin büyüklüğüne ve yapı tarzına göre belirlenir. Eğer meskenin değeri DASK tarafından verilen azami teminat tutarını aşıyorsa, sigortalı isteğe bağlı olarak, aşan kısım için sigorta şirketlerinden ek deprem teminatı alabilir. Evlerinin ve ailelerinin geleceğini güvence altına almak isteyen konut sahipleri, en yakın sigorta acentesine veya banka şubesine giderek Zorunlu Deprem Sigortalarını yaptırabilirler. Poliçe için konut ve kimlik bilgilerini beyan etmek yeterlidir.