Bundan bir ay önce I. Uluslararası Eğitim Kongresi 3-4 Haziran 2025 tarihinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Konferans Salonu'nda tamamlanmıştır.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli teması ile gerçekleştirilen kongrede 1 yılını tamamlayan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin uygulama süreçlerinin sonuçları analiz edilerek, modelin etkinliği değerlendirilmiştir.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin öğretmen ve öğrenciler tarafından daha iyi anlaşılması için öneriler geliştirilerek Türkiye'nin eğitim sistemindeki bu yenilikçi yaklaşımın eğitim paydaşları tarafından nasıl algılandığını ulusal ve uluslararası katılımcılar tarafından değerlendirilmiştir.
Katılımcılar, eğitimdeki güncel ve yenilikçi yaklaşımlar hakkında fikir alışverişinde bulunarak, modelin sürdürülebilirliğini ve uluslararası düzeyde etkisini artırmak için stratejiler geliştirilmiştir.
Kongre kapsamında 3 Haziran 2025 tarihinde ulusal ve uluslararası katılımcılar yer aldığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin Temelleri ve Küresel Trendler" ile “Eğitimde Yeni Paradigmalar: Yapay Zekâ, Dijital Kültür ve Uluslararası Deneyimler" başlıklı paneller düzenlenmiştir.
4 Haziran 2025 tarihinde ise "Uluslararası Perspektifler ve Deneyimler" ile "Türkiye'de Yenilikçi Sınıflar Projesi: Teorik Çerçeve ve Pratik Uygulamalar" isimli paneller düzenlenmiştir.
Akademisyenler ve öğretmenler tarafından sunulan 101 sözlü bildiri beş salonda dört oturum halinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilmiştir.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin farklı yönlerini derinlemesine incelendiği bildiri sunumlarında katılımcıların bütüncül bir görüş kazanması amaçlanmıştır.
Kongre alanında 25 poster sunum, poster sahipleri tarafından katılımcıların bilgilendirilmesi amacıyla sunulmuştur.
Paydaş kurumlar tarafından kurulan 14 standa, eğitimdeki yenilikçi uygulamalar Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne dair bilgi paylaşımına olanak tanıyarak, kongreye katılan eğitimcilere ve akademisyenlere faydalı bir kaynak oluşturmuştur.
Bu stantlar da teorik bilgilerin yanı sıra uygulama örnekleri ve teknolojik yenilikler hakkında önemli veriler sunarak katılımcıların eğitimdeki gelişmeleri daha geniş bir perspektiften değerlendirmeleri sağlanmıştır.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, sadece son bir yılın değil, on yıllık uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkmıştır.Müfredat hazırlık sürecinde, çok uzun görüş alışverişleri ve kamuoyundaki yansımalar üzerinden analizler yapılmış, toplantılar düzenlenmişti.
Bütün bu birikim, geçen yıl yaz aylarında bir veri olarak alınmış ve bu veriler sistematik hâle getirilmişti.
Modelin beceriler çerçevesi oluşturulurken akademisyen, öğretmen ve diğer eğitim paydaşlarının katılımıyla yirmi çalıştay düzenlenmişti.
Sonrasında her bir ders için oluşturulan ekipler, yüzlerce toplantı yaparak müfredatın hazırlıklarını tamamlamıştı.
Sadece yaz aylarından itibaren bugüne kadar 1000'den fazla öğretmen ve akademisyen ile toplantılar düzenlenmiş, 260 akademisyen 700'ün üzerinde de öğretmen bu toplantılara sürekli katılmıştı.
Bunun dışında ilave olarak görüşlerine başvurulan akademisyenler ve öğretmenlerle birlikte 1000'in üzerinde eğitim paydaşı, ortak çalışmıştı.
Bakanlık merkez teşkilatındaki bütün birimler de müfredat için yoğun çalışma yürütmüştü..
Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinde Kur’an-ı Kerim dersleri için çok olumlu çalışmalar yapılmış ve kararlar alınmıştır.
Alınan kararlarda belirtildiği şekliyle; ‘’ Kur’an-ı Kerim, Allah kelamı olup vahye dayanır.
İnsanları dünyada ve ahirette mutluluğa götüren ilkeler içeren bir kitaptır.
İslam dininin temel kaynağı olması itibarıyla hem bütün Müslümanların hem de milletimizin başucu kitabı olmuştur.
Müslümanlar; hayatı anlamlandırmada, inanç ve ibadetlerinde, ahlaki davranışlarında ve gündelik yaşamlarında Kur’an-ı Kerim’deki ilkeleri esas alırlar.
Onu hem kendi varoluşlarını konumlandırmada hem de toplumsal değerler dünyasını şekillendirmede ana referans olarak kabul ederler.
Müslümanlar; Kur’an-ı Kerim’i okuma, anlama ve yaşama gibi ödevlerle yükümlüdürler. Bundan dolayı Kur’an-ı Kerim’in tanınması ve öğrenilmesi bir Müslüman için vazgeçilmez bir ödev hâlini almaktadır.
Kur’an-ı Kerim, okunması ibadet olan bir kitaptır.
Namaz ibadeti başta olmak üzere birçok dinî görevde ve kültürel merasimde Kur’an-ı Kerim okunur.
Kur’an-ı Kerim’i aslına uygun ve doğru biçimde okuyabilmek, onun alfabesini ve ona özgü okuma yöntemi olan tecvit kurallarını bilmeyi gerekli kılar.
Ayrıca bazı ibadetlerin yapılabilmesi ve çeşitli merasimlerin usulüne uygun yerine getirilebilmesi Kur’an-ı Kerim’in bazı sure ve ayetlerinin ezberlenmesini gerektirir.
Bu gereksinimlere bağlı olarak ortaöğretim Kur’an-ı Kerim dersi temelde ilahi kitabın doğru biçimde okunması ve ezberlenmesi için gerekli olan bilgi ve becerileri öğrencilere kazandırmayı amaçlar.
Kur’an-ı Kerim okumanın bir sonucu olarak onun anlam içeriğinin öğrenilmesi ve verdiği mesajların kavranması gerekmektedir.
Kur’an-ı Kerim ayetlerinin anlamlarının öğrenciler tarafından kavranması, doğru bir Türkçe ile aktarılması, Kur’an-ı Kerim okumayı tamamlayıcı bir unsur olarak bu dersin amaçları arasında yer almaktadır.
Ortaöğretim Kur’an-ı Kerim Dersi Öğretim Programı; Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli esas alınarak belirlenen kavramsal becerileri, sosyal-duygusal öğrenme becerilerini, okuryazarlık becerilerini ve eğilimlerini Kur’an-ı Kerim okumanın öğrenilmesi süreci ile bütünleştirmek için tasarlanmıştır.
Bu Program’da, Kur’an-ı Kerim’in okunmasıyla ilgili öğrenci merkezli ve beceri temelli öğrenme esas alınmıştır.
Bu öğrenme modelinde temel becerileri ön planda tutan, öğrenme sürecinde öğrencinin aktif katılımına ve öğretmen rehberliğine imkân veren, öğrencilerin araştırma yapabilecekleri, çözüm ve yaklaşımlarını paylaşabilecekleri ortamların sağlanmasına ihtiyaç duyulur.
Bundan dolayı Program’da, öğrencilerin gelişim düzeyini göz önünde bulunduran, onların ön bilgilerini ve eğilimlerini harekete geçiren anlamlı öğrenmelerin gerçekleşmesi hedeflenir. Program’da yer alan tema konuları işlenirken uygulamaya dönük olarak öğrencilerin seslendirme, yüzünden okuma, bulma, ezberleme, bilgi toplama, çözümleme, yorumlama, özetleme, gözlemleme, yapılandırma, karşılaştırma, sınıflandırma, sorgulama, genelleme ve yansıtma becerilerini kazanmaları amaçlanır.
Ortaöğretim Kur’an-ı Kerim Dersi Öğretim Programı; ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere Kur’an-ı Kerim’i tecvit kurallarına uygun olarak yüzünden okuma, içerik çerçevesinde verilen ayet ve sureleri ezberden okuma, anlama ve yorumlama becerilerini kapsayacak şekilde yapılandırılmıştır.
Ortaöğretim Kur’an-Kerim Dersi Programı’nın temel amacı; öğrencilerin, Kur’an-Kerim’i tanıma, okuma ve anlamalarına yardımcı olacak bilgi, beceri ve değerlerle donatılmasını sağlamaktır.
1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nun 2. maddesinde ifade edilen Türk Millî Eğitiminin Genel Amaçları ile Türk Millî Eğitiminin Temel İlkeleri esas alınarak hazırlanan Ortaöğretim Kur’an-ı Kerim Dersi Öğretim Programı ile öğrencilerin;
1. Kur’an-ı Kerim’i tanımaları ve onun gönderiliş amacını kavramaları,
2. Kur’an-ı Kerim’i doğru ve güzel okumanın dinî ve kültürel önemini fark etmeleri,
3. Kur’an-ı Kerim’i mahreç ve tecvit kurallarına uygun olarak seslendirmeleri,
4. Kur’an-ı Kerim’den bazı ayet ve sureleri usulüne uygun olarak ezberden seslendirmeleri,
5. Kur’an-ı Kerim’den bazı ayet ve surelerin anlamlarını özetlemeleri,
6. Kur’an-ı Kerim’de yer alan temel kavramları yorumlamaları,
7. Kur’an-ı Kerim’de yer alan bazı duaların anlam içeriğini çözümlemeleri,
8. Kur’an-ı Kerim’i anlama ile ilgili meal, tercüme ve tefsir kavramlarını karşılaştırmaları,
9. Kur’an-ı Kerim’i anlamada Hz. Peygamber’in sünnetinin yeri ile ilgili bilgi toplamaları,
10. Kur’an-ı Kerim’den öğrendikleri bilgileri davranışa dönüştürerek günlük hayatlarına yansıtmaları amaçlanır.
Ortaöğretim Kur’an-ı Kerim Dersi Öğretim Programı’nda eğitim ve öğretim süreçleri; Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile hedeflenen öğrenci profiline uygun, millî ve manevi değerlerimizi tanıyan, geçmiş ile bugün arasında bağlantı kurarak geleceğe yön veren yetkin ve erdemli öğrencilerin yetiştirilmesini sağlayacak şekilde planlanır ve yürütülür.
Bu kapsamda sevgi, saygı, kardeşlik ve dostluk bağlarını güçlendiren; vatan, millet, bayrak, şehitlik, gazilik gibi millî birlik ve beraberliği pekiştiren değerlerin öğrencilerin zihninde güçlü bir şekilde yer etmesine özen gösterilir.
Ortaöğretim Kur’an-ı Kerim Dersi Öğretim Programı’nın öğretme öğrenme uygulamaları bölümünde öğrencilerin akademik, sosyal ve duygusal becerilerinin en üst düzeyde gelişiminin sağlanması ve bütüncül bireyler olarak yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. ‘’
Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinde Kur’an-ı Kerim derslerinin Milli Eğitim camiamıza ve yüce Türk Milletimize hayırlı olması dileklerimizle…
Hoşça kalınız.