"Uşak'ın önemli bir akarsuyu olan Banaz Çayı, Büyük Menderes'in yukarı havzasının bir kısmını teşkil ediyor. Murat Dağı'ndan doğan Banaz Çayı, kuzey-güney doğrultusunda akıp, Denizli'deki Büyük Menderes'e ulaşıyor ve buraya kadarki uzunluğu da 165 km. Kuzeydoğudan güneybatıya doğru uzanan Kusura Deresi ile kuzeyden güneye akan Kocadere'nin birleşmesiyle Yavu Çayı meydana geliyor. Yavu Çayı da Banaz Çayı'nın önemli kollarından biri. Demirciler Deresi olarak da adlandırılan Yavu Çayı, Ovademirler, Elmacık, Yavu ve Karahan köylerinden ve Ulubey ilçesinden geçerek Banaz Çayı'na ulaşıyor. Dere yatağının dar olmasından dolayı Banaz Çayı, ilkbahar ve kış aylarında sık sık taşıyor. Tarım alanları, bu sık taşmalar yüzünden sürekli zarar görüyormuş. Hatta 7000 dönüme yakın kültür alanı da zarar görmüş bu taşma olaylarından dolayı. Uşak Merkez ve Banaz ilçeleri en çok zarar gören alanlar arasında."



Son günlerde Uşak’ın Ulubey ilçesine bağlı başta Avgan olmak üzere sekiz köy, bir belde halkı, Uşak Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, eski Avgan belediye başkanı Mümin Bayar ve daha birçok kişi; köylerin kanalizasyonu ile hayvan ve balık çiftliklerinin atıklarının Banaz Çayı’na dökülmesini protesto etti. Biz de Yeni Çağrı gazetesi olarak kimsenin duymadığı bu sessiz çığlığa kulak verdik...

Köylüler ve çevre gönüllüleri düzenlenen imza kampanyasına katıldılar. Grup, konuşmaların ardından araçlarla dereyi kirlettiğini iddia ettikleri hayvan işletmesinin önüne kadar gitti. Burada sloganlar atan köylüler daha sonra işletmenin atık sahasını giderek buradaki durumu tahlil ettiler ve duydukları rahatsızlıkları dile getirdiler. Banaz Çayı'ndan asla vazgeçmeyeceklerini söyleyen köylüler ve çevre gönüllüleri artık Banaz Çayı'nın kanalizasyon olmaktan çıkmasını istiyorlar...

 

ÇEDAY Başkanı Arslan Civan: "Gerekirse Ankara'ya yürüyeceğiz"
Uşak Ulubey Doğal Üretim Çevre ve Dayanışma Derneği (ÇEDAY) Başkanı Arslan Civan, kirliliğe neden olan nedenlerin ortadan kaldırılması ve ilgili kurumların bu meseleyle acilen ilgilenmesi gerektiğini belirtti. Arslan Civan, Dokuzsele Deresi’nin 30 yıldır sanayi atıkları ile yok edildiğini, şimdi de Ege Bölge’nin tek temiz su kaynağı olan Banaz Çayı’nın kirletildiğini söyleyerek, “Bugüne kadar bütün bürokratik yolları ve seçenekleri sonuna kadar zorladık ve denedik, hiçbirinden sonuç alamadık. Suyumuza, toprağımıza, derelerimize sahip çıkacağız. Bu çevre felaketine tepkiyi kitleselleştirip Uşak kent merkezine taşıyacağız; bu da yetmezse Ankara’ya yürüyeceğiz” dedi.



Eski Avgan belediye başkanı Mümin Bayar : "Bir insana, insanlığa bu yapılmaz"
Eski Avgan belediye başkanı Mümin Bayar Ege bölgesindeki tek temiz su kaynağı dediği Banaz çayının kirletildiğini iddia etti. Bayar; " Bu kirlenme Türkiye dışında bir yerde olsa yer yerinden oynar. Tüm kurumlara, mercilere, en üst makamlara bildirdik ama sonuç hiç değişmedi. Tamam diyorlar, tekrar arkasından pis suyu bırakıyorlar. Bizim tepkimiz çayı kirletenlere, bizim tepkimiz çayı pisletenlere. Buradan Sayın Cumhurbaşkanıma sesleniyorum, 2 senedir benim köyüme kaymakam gelmedi, bunu biliyor musunuz? Bu kadar saha kirleniyor, bu kadar gürültü var, nerede kaymakamımız? Yok. Gerekli yerlere şikayetleri ettik ama hiçbir sonuç yok. Sayın Cumhurbaşkanım kaymakamlara diyor ki; "Oturmayın, gidin, köylere gidin, kişilere gidin" ama biz iki senedir göremiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanım bizim sesimizi duysun Banaz Çayı olayına lütfen el koysun, kendisini takdir ediyoruz. Buraya çayımızın kirlenmesine tepki göstermek için gelen herkese hoş geldiniz diyorum. Burada doğdum büyüdüm, bu dere bizim canımız, hayvanlarımız oradan içiyor, sebzelerimiz yetiştiriyoruz, her şeyimiz. Çocuklarımız orada eğleniyor, gelen misafirleri oraya götürüyoruz yani bizim kanımız canımız bu dere ama içmeyi bırak yanına bile yaklaşamıyoruz, o kadar kötü olmuş. Bir insana insanlığa bu yapılmaz" dedi.

Avganlı Ümmügülsün Üstün: "Bak kaç kişi toplandık?"
Çocukluğunun derelerde geçtiğini vurgulayan Avganlı Ümmügülsün Üstün (63); " Dere dedikten sonra bizim yaşam kaynağımızdı. Kuraklık olur susuzluk olur bizim deremiz dinmezdi. Bu ne demek bu yıl biz anlayamadık, olması gerekiyor mu? Zenginse zengin, fakiri neden çiğniyor? Burada sadece benim değil, herkesin canı yandı. Bak kaç kişi toplandı, yoksa bu kadar kişiyi nasıl bir araya getireceksin? Olmaması lazım, hepimiz Türkiye’de yaşıyoruz birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için Allah için" şeklinde konuştu.



Avgan’da yaşayan Kezban Çümenoğlu: "Ölümüz dirimiz bununla yaşadı"
Kezban Çümenoğlu (65) da Avgan’da yaşıyor. Çimenoğlu Banaz çayındaki kirlilik konusunda şunları söyledi; "Bizim bu halkımızı neden öldürmek istiyorlar? Ölümüz dirimiz bununla yaşadı. Günümüz geldi cenazelerimizi buradan aldığımız suyla gömdük. Hepimiz bir din kardeşiyiz. Halkımız için el birlik çırpınıyoruz, şu vatandaşlarımıza bakın burada su diye meliyor. Günün geldi Allah geriye döndürmesin içtiğimiz zamanlar oldu onu bizim."

Avganlı Süleyman Darakçı: "Dereden akan pislik nedeniyle abdest alamıyorum"
Süleyman Darakçı (84) Banaz çayının kıyısında yer alan bahçesinde sabah namazını kılmak için kalktığında dereden akan pislik nedeniyle abdest alamadığını ve teyemmüm ile namaz kıldığını söyledi. Darakçı; " Benim 5 dönüm bal kabağı tarlam var, iki dönüm meyve ağacım var, niye benim ekmeğimle oynanıyor? Değirmen arkım var tam 84 kişi ekmek yiyor oradan, su suluyor kavağı var meyve ağacı var."

 



 

Uşak Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü de oradaydı
Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Uşak Şube Başkanı Ayhan Gökoğlu da kulüp arkadaşları ile birlikte Banaz Çayı'nın kirletilmesine karşı çıkmak amacıyla oradaydı. Yaptığı konuşmada tepkilerini dile getiren Gökoğlu; Banaz Çayı için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirterek, "Siz varsanız bizler de varız" dedi.

 

 

Haber: Yağmur Tanyıldız

 

 

 
Editör: TE Bilisim