Çocuklarımızla Empati

Empati bir olaya karşımızda ki bireyin gözüyle bakmak onun kulaklarıyla işitmek ve onun yüreğiyle hissetmektir. Anne ve baba çocuklarıyla kurduğu il



Kendinizi çocuğunuzun yerine koyun
Çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun onun isteklerini önemseyin ve saygı duyun. Çocuğunuzu her şeyiyle kabul edip onun bir birey olduğunun bilincinde olmamız gerekir. Bunları yaparken sen dili yerine ben dilini kullanmak ve olayları çocuğunuzun yaşını göz önünde bulundurarak basite indirgeyebilmek, konuşmalarınızda samimi, tutarlı olmak ve doğruyu söylüyor olmanız önemlidir.
Çocuklarınızla doğru iletişim kurmak için önyargıdan ve eleştiriden uzak çocuklarınızı dinleyin. İsteklerini reddetmeden önce aslında ne demek istediğini iyi anlayın. Herhangi bir şeyi isteyen çocuğun yerine kendinizi koyun olaya ve duruma onun gözünden bakmanız daha doğru olacaktır. Sizin empati yapıyor olmanız çocuğunuzun bu alışkanlığı daha çabuk kabullenip öğrenmesini sağlayacaktır. Başkalarının duygularını önemseyen çocuğun şiddete eğilimi azalacaktır. Çocuklarınızın empati kurabilmesi insanlara yardım etme, şefkat ve acıma duygusunu geliştirir. Sadece olumsuz durumlarda empati yapmanın dışında olumlu ve başarılı sonuçları da taktir etmeyi öğrenecektir. Çocuklarımıza “sen onun yerinde olsan ne hissederdin” sorusunu sıklıkla sormamız gerekir. Asıl amacımız bencillikten uzak bir birey yetiştirmek olmalı, elbette ki kendi çıkarlarını haklarını gözetecek aynı zamanda karşımızdaki insanlarında haklarının olduğunu yalnız olmadığının bilincine varmalıdır. Biz nasıl üzülüyorsak başkaları da üzülebilir, bizim canımız yanıyorsa karşımızdakinin de canı yanabilir, biz başarılı olmak istiyorsak başkaları da başarılı olmak isteyebilir hissini çocuklarımıza verebilmemiz önemli. Başkalarıyla beraber yaşadığımızı anlatmak, emek ve sabır işidir. Her anne babanın hayali başarılı üstün yeteneklerle donatılmış çocuklara sahip olmaktır. Bunları arzularken insani değerleri bir kenara bırakmamak gerekir. Bunun içinde önce iyi bir model olmak gerekir.

Çocuğunuza empati duygusunu verebilmek için;
Mümkünse bir evcil hayvan beslemelerini sağlamak, bu aynı zaman da sorumluluk beceresini arttırır, kitap okumak okuduğunuz kitapta ki kahramanların duygularından bahsetmek yaşadıklarını konumsak, aynı şekilde televizyon izlerken yaşanan olayları konuşmak çocuğumuzun konuşma ve ifade becerisini arttırdığı gibi aktif katılımcı olmasını sağlar. Evebeynler çocuklarının tartışma ve kavgalarında taraf tutmadan her iki tarafın kendini ifade edebilmesi için ortam hazırlamalıdır.
Karşısında ki insanın duygu ve düşüncelerine değer veren saygı duyan çocuk yetişkin bir birey olduğunda sorumluluk sahibi olacaktır.