Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Ekonomi ve Kalkınma bakanlıklarının desteğinde düzenlenen, Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu TÜMEXPO Fuarı, İstanbul Kongre Merkezi'nde (ICC) başladı.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile açılan TÜMEXPO ve KOBİ Şurası töreninde konuşan Badre, KOBİ'lerin dünya istihdamının yarıdan fazlasını oluşturduğunu, dünya GSYH'sinin ise yüzde 65'ini ürettiğini dile getirdi.

Gelişmekte olan ülke piyasalarının kalkınma hedeflerine ulaşmasında KOBİ'lerin önemini vurgulayan Badre, bunun için de kOBİ finansmanı kapsamında gelişen İslami yatırım araçlarının çok önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye'ye G20 dönem başkanlığında KOBİ'ler için hazırladığı çalışmaları için teşekkür eden Badre, Türkiye ve diğer ülkelerin İslami finansman konusunda atılacak adımları hızlandırmasını istedi.

İslami finansmanın son 10 yılda geliştiğine dikkati çeken Badre, şunları kaydetti:

"İslami finansın yıllık ortalama büyüme oranı yüzde 15. İslami yatırım araçları 1,7 trilyon dolar seviyesinde. İslami yatırım araçlarına Müslüman olmayan ülkelerde de ilgi gösterildiği ortada. Londra ve Hong Kong gibi şehirlerde İslami finansmana ciddi bir talep var. Sukuk sayesinde dünyada toplam 700 milyon dolarlık bir gelir yaratılmış oldu."

"İslami finans ortaklık ve risk paylaşımı gibi konular üzerinde duruyor"

İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmet Muhammet Ali, İslami finansman varlıklarının 2014'te 1,8 trilyon doları bulduğunu söyledi.

Finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesinin KOBİ'ler açısından büyük önem taşıdığına işaret eden Ali, bazı engellerden dolayı KOBİ'lerin kalkınma potansiyellerini hayata geçiremediğini dile getirdi.

Ali, İslami finansman varlıklarının 2014'te 1,8 trilyon doları bulduğu bilgisini verdi.

İslami finansın ortaklık ve risk paylaşımı gibi konular üzerinde durduğunu anlatan Ali, borç alanların gereksiz yere risk almasının önüne geçildiğini ifade etti.

Türkiye'nin Dünya KOBİ Forumu düzenleyerek önemli bir adım attığını vurgulayan Ali, bu tür gelişmelerin KOBİ'lerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirmelerinde önemli bir unsur olduğunun altını çizdi.

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Yaşar Doğan ise düzenledikleri etkinliğe 34 ülkeden 850'yi aşan yabancı alım heyetinin katılacağını söyledi.

Helal Gıda Fuarı'nın da bu yıl ilk olarak TÜMEXPO çatısı altında kendi fuarını gerçekleştireceğini aktaran Doğan, etkili iş adamları derneği olarak iş dünyasının yanı sıra aynı zamanda küresel vicdanın da sesi olmaya gayret ettiklerinin altını çizdi.
Editör: TE Bilisim