EKONOMİ

Özelleştirme geliri 70 milyar dolara yaklaştı



Halen özelleştirme kapsam ve programında 22 kuruluş yer alıyor. Bu kuruluşların 12'sinde yüzde 50'nin üzerinde kamu payı bulunuyor. Bunun yanı sıra, özelleştirme kapsamında 623 taşınmaz, 49 tesis, 2 liman, 10 otoyol, 2 boğaz köprüsü ile şans oyunları lisans hakkı da yer alıyor.

Gelecek yılın bütçesinde de 10,8 milyar lira özelleştirme geliri hedefleniyor.

Gelecek dönemin özelleştirme programı

Gelecek dönemin özelleştirme programında, elektrik üretim tesisleri önemli yer tutacak. Bu tesislerin özelleştirilmesine kurulu gücü küçük olan akarsu santralleriyle başlanılmış, 2013'te toplam 64 megavat kurulu gücündeki 17 santralin, 2014'te de toplam 5,5 megavat kurulu gücündeki 5 santralin özelleştirme işlemleri tamamlanmıştı. Toplam kurulu gücü 2,9 megavat olan 5 santralin ise devir çalışmaları sürüyor.

Bu yıl haziran ayında toplam kurulu gücü bin 565 megavat olan Orhaneli ve Tunçbilek Termik Santralleri ile Soma B Termik Santralinin özelleştirme işlemleri tamamlanmıştı. Elektrik Üretim AŞ'ye ait diğer hidroelektrik ve termik santrallerin özelleştirilmesine yönelik hazırlık çalışmalarına da devam ediliyor.

"Talih Kuşu"nun kaderi aralıkta çizilecek

Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının özelleştirilmesi ihalesinde de en yüksek ikinci teklifi veren ERG-Ahlatcı Ortak Girişim Grubunun (OGG), ÖİB'den istediği ikinci ek süre 10 Aralık'ta dolacak.

ERG-Ahlatcı OGG, bu tarihe kadar lisans sözleşmesini imzalamak için bir adım atmazsa, özelleştirme sürecinde başa dönülecek ve yeniden ihaleye çıkılacak.