YAZIN SAĞLINIZIN TADINI KAÇIRMAYIN SICAKLARIN TADINI ÇIKARIN... 

Yaz aylarında havalarla birlikte beslenme alışkanlıkları değişikliğe uğramaktadır. Bazı besinlerin sofralardan uzak tutulması, bazılarının da d


Bazı besinlerin sofralardan uzak tutulması, bazılarının da düzenli olarak tüketilmesi önemlidir. Kan şekerimizi hızlı yükselten, beyaz un ve beyaz undan yapılmış besinler yerine lif içeriği yüksek tahıllı kepekli besinleri tercih etmeliyiz.  Kızartma yöntemini özellikle yaz aylarında kullanmamaya özen göstermeli, hayvansal yağlar yerine bitkisel yağları tercih etmeliyiz ve ölçülü kullanmalıyız. Yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlenmektedir. Bu nedenle sıvı ve mineral kayıplarının yanında öğünlerimizin hafif olması da önemlidir. Ana ve ara öğünlerimizde ağır, kalorili yemekler ve tatlılar yerine taze yaz sebzeleriyle hazırlanmış yemekleri, taze yaz meyveleri tercih etmeliyiz. Yoğurt yemeği alışkanlık haline getirin. Uzun süre tok tutan ve kilo kaybına yardımcı olan bir gıdadır, her gün 300 gr kadar tüketin. Mümkünse sindirime daha çok faydalı olduğu için ev yoğurdunu tercih edilmesi en doğrusudur. Meyve tüketiminize dikkat edin. Birçok meyve yaklaşık yüzde 80-95 kadar su içerir. Hem su hem de lif açısından zengin olduklarından tokluk hissi verirler.
Yaz aylarındada öğün sıklığına dikkat edilmelidir. Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalı ve öğün atlamadan günün bütün öğünleri düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Özellikle ara öğünlere yer verilmelidir. 
Sağlıklı yaşam için sadece dengeli ve doğru beslenmek yetmiyor, Spor ve egzersiz hayat tarzı olarak yaşamın içinde sürekli yer almalı. Yaz aylarında yüzme ve yürüyüş düzenli olarak yapılması sağlığımız açısından önem taşımaktadır. 
Son yıllarda D vitamininin faydalarını gösteren araştırmalarla gıdalarla alınan D vitaminin  son derece yetersiz olduğu ana kaynağın güneş olduğu tespit edilmiştir. Güneşlenmeyle doğal ürettiğimiz D vitamini ağızdan alınan takviyelerden farklı yapıda ve daha faydalı olduğu kanıtlanmış durumda. Yazın cildi kızartmadan pembeleşecek kadar 10-20 dakika haftada 3-5 gün güneşlenmek yeterli olmaktadır. Süre uzadığında üretilen D vitamini yeterli düzeye gelmişse üretim duruyor ve hatta oluşan fazla vitamin bozuşmaya başlıyor. Dolayısıyla eksilmemesi için düzenli aralıklara kısa süreli güneşlenerek yazın tadını çıkarın.

Sağlıkla Kalın... 
Neslihan Baykal Yakışan
Sağlıklı Yaşam Koçu 
nunmoraterapi@gmail.com