TBMM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, önümüzdeki dönemde kömür kanununu, Meclisin gündemine getireceklerini belirtti.

Albayrak, TBMM Genel Kurulunda, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında Hükümet adına yaptığı konuşmada, enerji alanında 2015 yılı küresel çalkantılar ve küçülmelerle geçerken, Türkiye'nin hedefleri doğrultusunda büyümesini sürdürdüğünü söyledi.

"Öyle ki bu büyümeyi küresel enerji piyasalarındaki krizlerin yanında çevremizde yaşanan büyük bölgesel krizlere rağmen gerçekleştirdik" diyen Albayrak, şöyle devam etti:

"Özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi, ticarette önemli bir ortağımız olan Irak'ta DAEŞ terör örgütünün eylemleri ve Suriye'de yaşanan, her geçen gün insanlığın yüreğini parçalayan iç savaşın bölgedeki enerji işbirliğine ve bölgenin arz güvenliğine etkisine hep birlikte şahit olduk. İşte böylesine bir ateş çemberi içinde çok şükür ülkemizin ve milletimizin enerji ihtiyacını karşıladık. Yaşadığımız bu süreçler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının sorumluluğunu bir kat daha artırırken özellikle arz güvenliği noktasında omuzlarımızdaki yükü de net bir şekilde ortaya koymaktadır."

"Türkiye'nin enerji kapasitesini kat kat büyüttük"

Türkiye'nin enerji kapasitesini kat kat büyüttüklerini vurgulayan Albayrak, şu bilgileri paylaştı:

"Ülkemizin birincil enerji talebi 2014 yılında 123,9 milyon TEP (ton eşdeğer) dediğimiz rakamda gerçekleşti. Birincil enerji talebi içerisinde doğalgazın payı yüzde 32,5, kömürün payı yüzde 29,2, petrolün payı yüzde 28,5, hidroelektrik enerjinin payı yüzde 2,8'dir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının payı ise yüzde 6,7 ve diğer kaynaklar 0,3 civarında gerçekleşmiştir. Birincil enerji talebimizin yüzde 30'u çevrim sektöründe, yüzde 24'ü konut ve hizmet sektöründe, yüzde 23'ü sanayide, yüzde 19'u ulaştırma, yüzde 4'ü de diğer sektörlerde gerçekleşmiştir. 2023 yılına doğru giderken, bu oranda büyümeye bağlı olarak asgari 218 milyon TEP'e ulaşacak birincil enerji talebinden bahsediyoruz."

"Kömür kanununu, Meclisin gündemine getireceğiz"

Önümüzdeki dönemde kömür kanununu, Meclisin gündemine getireceklerini belirten Albayrak, "Mevcut Maden Kanunumuz daha çok ruhsat işletmesiyle alakalı konuları içeriyor. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, biz de kömürü ayrı bir kanun içerisinde ele alacağız ve bununla ilgili çalışmalarımız Bakanlığımızda devam ediyor" ifadesini kullandı.

Metan drenajının maden facialarının ana nedeni olan grizuyla bire bir alakalı olduğunu kaydeden Albayrak, 3 Mart 1992 yılında yaşanan Zonguldak'taki grizu faciasında şehit olan 263 madenciyi rahmetle andı.

Albayrak, "Bu vesileyle ülkemizdeki maden kazalarının ana nedeni grizu patlamaları çerçevesinde, metan gazını kömür üretiminden önce ve üretim esnasında drene edecek şekilde ekonomiye kazandıracağız" dedi.
Karot ve veri bankası konusuna da değinen Albayrak, madencilikteki karotları milli varlık olarak görüp madencilik veri bankasıyla ilgili çalışmaları yürüterek, bunu yasal düzenlemeyle Meclise getireceklerini aktardı.

"Doğalgazda tüm senaryoları çalışmaya devam ediyoruz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yeni dönem stratejisi kapsamında, arz güvenliği hususunun çok büyük bir önem taşıdığını belirten Albayrak, yakın dönemde yaşanan bölgesel gelişmelerin de etkisiyle kamuoyunda doğalgaz arz güvenliğine ilişkin endişelerin yer aldığını söyledi.

Doğalgaz ve petrol ticaretinin uluslararası anlaşmalarla yürütüldüğünü ve anlık kriz anlaşmazlıklarından etkilenmesini beklemediklerini ifade eden Albayrak, "Bugün itibarıyla özellikle yoğun kış şartlarının yaşandığı dönemlerde, tüketimimizin çok yoğun yaşandığı, sadece ısınma amaçlı değil elektrik tüketiminde de yoğun olarak kullandığımız gaz noktasında bu dönemlerde dahi çok şükür doğalgaz arz ve temininde ülkemizde herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadık" dedi.

Albayrak, "Bunu sadece kriz ve anlaşmazlıklar bağlamında değerlendirmememiz gerekir. Her koşulda, her senaryoya hazır ve tedarikli bir altyapı oluşturmak için A, B, C, D, tüm senaryoları çalışmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Elektrik faturalarındaki kalemler

Bakan Albayrak da muhalefetin, "elektrik faturaları ve elektriklerin kesilmesiyle" ilgili soruları üzerine, şöyle konuştu:

"Elektrik şebeke sistem alt yapısı 30-40 yıllık. Türkiye'nin 15-20 bin megavat kapasitesine göre yapılmış bu şebekeler, artık bugünkü kapasiteye karşılık vermiyor. Bugün 73 bin megavat kurulu gücü olan Türkiye'de, farklı bölgelerdeki trafo, şebeke iletim hatlarında kaçaklar, çatlamalar, patlamalar, trafo noktasında bu sıkıntıları beraberinde getiriyor. Biz bununla ilgili 2016 yılı başı itibarıyla, gelecek beş yıllık, 21 dağıtım bölgesine dayalı 18 katrilyonluk yatırım planı açıkladık."

Berat Albayrak, elektrik faturalarındaki kalemlerin 2015 yılı ile karşılaştırılmasını isteyerek, "1 Ocak 2016 itibarıyla elektrik faturasındaki son kaleme bakın, kullanılan elektrik kilovatsaatine bölün, 1 kilovat elektrik ne kadar bunu hesaplayın. Bir de 2015 yılına bakın. Geçtiğimiz yıl çıkan yasayla birlikte sekiz tane kalem dağıtım bedeli kaleminde toplanarak gösteriliyor artık. Bunu topladığınızda ortaya çıkan faturaya göre kilovatsaat olarak, 13 sene öncesiyle kıyasladığınızda, Türkiye hane halkına göre, hala Avrupa'nın 3. veya 4. en ucuz elektrik tüketen ülkelerinden biri" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyadaki bor tüketiminin yüzde 85'inin cam, seramik, tarım ve temizlik sektöründe kullanıldığına işaret eden Albayrak, Türkiye'nin 110 ülkeye, 400'den fazla kuruma bor ihraç ettiğini söyledi. Albayrak, Türkiye'deki bor madenlerinin özelleştirilmesiyle ilgili bir gündemlerinin olmadığını ifade ederek, "Herkes müsterih olsun, yerli olarak üretmeye devam edeceğiz" dedi.

Daha sonra Orman ve Su İşleri, Gümrük ve Ticaret ile Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıkları ile bağlı kuruluşlarının 2016 bütçeleri ve 2014 kesin hesapları kabul edildi.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, birleşimi saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.
Editör: TE Bilisim