Anlaşmalı boşanma davası eşlerin her konuda anlaştıkları, boşanmaya ortak olarak karar verip de bunu sonlandırmak için adım attıkları bir davadır. Tek celsede boşanma davasının mantığı anlaşma olduğu için çekişmeli boşanma davasından ayrılmaktadır. Nitekim anlaşma, boşanma konusunda çekişmenin olmadığının göstergesi olacaktır. Anlaşmalı boşanma protokolünün taraflar arasında herhangi bir çekinceye mahal vermeyecek şekilde, şartsız olarak düzenlenmesinden sonra zaten çekişmeli bir husus varsa bu durum anlaşmanın zıttı bir durum yaratacağından protokolün sorunsuz hazırlandığından da bahsedilemeyecektir. Celse, hukuk davalarının bir türü olan boşanma davasında, duruşmanın ve sair meclislerle heyetlerde müzakerelerin yapılması için, nisap dairesinde, azanın her toplantısına verilen isimdir. Duruşma ise; Davacı ile davalının yargıç karşısında hazır bulundukları yargılama evresi, Yargılamada iddia ve savunma makamlarının delillere dayanarak tartıştıkları, uyuşmazlıkların çözüldüğü süreç olarak tanımlanır. Burada duruşma ile celse arasında bir fark yoktur. Bu yüzden anlaşmalı boşanma davasında tek celse ve tek duruşma olur kavramları birbiri ile bağdaşan cümleler olarak tezahür edecektir. Anlaşmalı boşanma davasında tarafların anlaştıkları hususlar bakımından, aile mahkemesi hakimi yapılan boşanma protokolünü kabul ettiği takdirde ve başkaca hukuka aykırılık söz konusu olmadığında tek duruşmada, tek celsede boşanmaya karar verecektir. Ancak öncelikli olarak anlaşmalı boşanma davası için bir protokol hazırlanması gerektiğini ve bu protokolün de ileride olumsuzluklar yaratamayacak şekilde sizi koruyucu hususlar içermesi gerektiğini de aklınızdan çıkarmayın.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Boşanma ve nafaka hukuku kapsamında Anlaşmalı boşanma davası- Anlaşmalı boşanma, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 166. maddesinin 3'üncü fıkrasında düzenlenmiştir. Anlaşmalı boşanma, kanunumuzun düzenlediği genel boşanma sebeplerinden biri olup mutlak boşanma sebepleri içerisinde yer almaktadır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanununda irade ilkesi geçerli değildir. Hakim kararı olmaksızın tarafların mahkeme dışında evlilik birliğine son vermeleri mümkün değildir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 166. maddesinin 3. fıkrası; "evlilik en az bir yıl sürmüş ise eşlerin birlikte başvurması, ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için hakim tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz. şeklindedir" Görüleceği üzere anlaşmalı boşanma müessesesinin geçerli olabilmesi için kesin ve net bir biçimde hakimin onayı gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanmada Tazminat Ödenmezse Ne Olur?

Anlaşmalı boşanmada tazminat ödenmezse ne olur sorusuna geçmeden önce bir hususun kısaca açıklanması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davası sonrasında hakim tarafların anlaşmış oldukları hususların kanuna ve ahlaka aykırı olmaması durumunda boşanmaya karar verecektir. Anlaşmalı boşanma davası sonrasında verilern karar kesinleştikten sonra artık bu karar mahkeme ilamıdır ve bu kararın taraflarca yerine getirilmesi zorunludur. Taraflar anlaştıkları hususlarda mahkeme ilamına uymalıdır. Örneğin anlaşmalı boşanma protokolünde erkeğin kadına 50.000,00 tl maddi tazminat vereceği kararlaştırılmış ve bu protokol hakim tarafından kabul edilerek tarafların boşanmalarına karar verilmiş ve karar kesinleşmiş ise erkeğin kadına 50.000,00 TL ödemek zorunda olduğu kesinleşmiş demektir. Erkek anlaşmalı boşanma protokolünde kabul edilen bu bedeli ödemez ize yapılacak şey mahkeme ilamının icraya konulması suretiyle erkeğin mallarının hazcedilmesidir. Bu durumda ilamın icrası uygulaması ile icra dairesi tarafından erkeğe bir icra emri gönderilecek ve belirtilen sürede ödeme yapılmadığı takdirde mallarının haczedileceği bildirilecektir. Anlaşmalı boşanma tazminatı ödenmezse tazminat alacaklısı icra dairesine başvurup ilamlı icra takibi başlatacak ve icra emrinin borçluya gönderilmesini sağlayacaktır. Hatta borçlu sgk kapsamında sigortalı bir işte çalışıyor ise maaşına haciz uygulanacak, bankada ve sair yerlerde parası bulunuyorsa bu paraya el konulacaktır.

Tek Celsede Boşanma Nasıl Kesinleşir?

Tek celsede boşanma davası denilen anlaşmalı boşanma davası sonrasında uygulamada görülen durumlara göre durumu özetleyelim. Anlaşmalı boşanma davası duruşması yapıldı ve hakim tarafından uygun görülen anlaşmalı boşanma protokolü onaylanıp da tarafların boşanmalarına karar verildi diyelim. Bu durumda boşanma kararı verilmesine rağmen çiftler hemen boşanmış sayılmayacaklar. Çünkü boşanma davasında verilen boşanma hükmünün kesinleşmesi ile çiftler boşanabilirler. Bundan mütevellit de boşanma davasının kesinleşmesi şarttır. Anlaşmalı boşanma davasından sonra bazı mahkemeler hemen gerekçeli kararı yazıp taraflara tebliğ ederler. Bu tebliğden sonra ise taraflar karara itiraz etmeyeceklerini şerh düşerek kararın kesinleşmesini ve kesinleşme şerhi düzenlenmesini davalarına bakan mahkemenin kaleminden talep edebilirler. Bazen de gerekçeli savunma sonradan yazılmakta ve tebliğe çıkartılmaktadır. Bundan dolayı da gecikmeler söz konusu olabilir. Bu bakımdan nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hususunda lütfen boşanma avukatınızla irtibata geçiniz.